Lectoratul de limba română al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava găzduit de Universitatea Națională „Yuriy Fedkovych” din Cernăuți, l-a primit pe domnul prof. univ. dr. Mihai Dimian, Rectorul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, în cadrul unei vizite oficiale, dar foarte călduroasă.

În data de 17 mai 2025, a fost organizată această întâlnire care le-a permis cursanților (studenți și profesori ucraineni) să interacționeze direct cu o figură academică românească de renume.
Venit să salute audienții care urmează cursurile de limba română ca limbă străină în cadrul Lectoratului, rectorul USV a împărtășit cu publicul nu doar impresiile sale despre importanța dialogului intercultural, ci și elemente din cariera sa academică și profesională, ilustrând importanța educației continue și a mobilității academice.

Totodată, au fost relevate direcțiile de dezvoltare a Universității din Suceava, în special, în ceea ce privește cooperarea internațională.
Într-o atmosferă caldă și deschisă, foarte apreciată de către cursanții Lectoratului, rectorul USV a adresat un mesaj motivațional cursanților și a subliniat importanța învățării limbilor străine în construirea de punți între culturi, dar și ca vector de dialog și cooperare internațională.
Un moment deosebit de emoționant a fost reprezentat de acordarea diplomei de merit studentei Anastasiia Moskaliuk, care, nefiind etnic român, s-a evidențiat prin stăpânirea remarcabilă a limbii române după doar un an de studiu. Reușita ei este dovada clară a perseverenței, a angajamentului constant și a predării de calitate.

În cuvântul de mulțumire adresat Domnului Rector, Anastasiia Moskaliuk a apreciat că funcționarea Lectoratului de limba română constituie o oportunitate valoroasă de a se dezvolta în studierea limbilor străine, atât pentru studenții cât și pentru angajații Universității din Cernăuți: „Programul cursului de învățare a limbii române este bine structurat, iar doamna profesoară Ioana-Daniela Bălăuță reușește cu ușurință să găsească o abordare individuală pentru fiecare cursant. De asemenea, acordă atenție subiectelor de interes pentru fiecare student și oferă răspunsuri detaliate la întrebările suplimentare, ceea ce permite fiecăruia să se dezvolte în funcție de nivelul său actual de cunoaștere a limbii române. În cadrul cursurilor de la Lectorat, avem posibilitatea nu doar să urmăm prelegeri teoretice, ci și să comunicăm cu doamna lector, vorbitoare nativă de limba română, precum și să participăm la diverse evenimente culturale, prin care ne aprofundăm cunoștințele de limbă și cultură ale României și, în special, ale Bucovinei. Noi, ucrainenii, le mulțumim românilor pentru sprijinul lor deplin și suntem convinși că parteneriatul cu Universitatea din Suceava are o importanță deosebită pentru dezvoltarea noastră comună”.
Vizita domnului prof. univ. dr. Mihai Dimian a contribuit la consolidarea relațiilor bilaterale dintre cele două instituții partenere și reflectă angajamentul pentru dialog, educație și cooperare transfrontalieră.
De asemenea, discuțiile avute cu studenții și profesorii ucraineni au contribuit la întărirea prieteniei academice dintre universitățile din Suceava și Cernăuți și au marcat încă un pas în promovarea predării limbii române ca limbă străină în Ucraina și în dezvoltarea schimburilor culturale și educaționale dintre cele două țări.
