EDITORIAL: Modernizare sau haos administrativ? Primele decizii ale Primăriei Iași în 2025

A început anul în forță pentru Primăria Iașului. După cum am văzut până acum în presă, primarul Mihai Chirica și alianța sa din Consiliul Local – PNL-PSD-PMP – au început al doilea mandat cu hotărâri importante pentru ieșeni cum ar fi introducerea taxei de protecție civică și noul regulament arhitectural. Pe lângă acestea, Primarul Mihai Chirica a fost prezent la prima ședință a Asociației Municipiilor din România, alături de alți primari ale orașelor mari ale țării, iar primăria a organizat manifestările anuale pentru 24 Ianuarie.

Să le luăm pe rând. Pentru a înțelege ce va urma în orașul Iași, trebuie să înțelegem structura nouă a Consiliului Local. Avem doi viceprimari din majoritatea formată de partidele PNL ȘI PSD: Daniel Juravle și Roxana Necula. Din această majoritate s-a format și alianța PNL-PSD-PMP, ceea ce l-a numit pe liderul PMP Iași, Petru Movilă, noul consilier al primarului Mihai Chirica. Tot din PMP avem și un mandat de consilier local câștigat de solistul Cosmin Marcovici. Totuși, alianța formată la primărie este una de 14 voturi din 27, de aceea trebuie să reținem că în momentul în care au fost votați viceprimarii, au votat pentru și cei 4 consilieri locali din partea partidului AUR. În opoziție rămân în mod clar reprezentanții partidelor USR și CURAJ, dar nu putem spune că AUR este în alianță, cel puțin  oficial, cu Mihai Chirica. Ne putem aștepta deci ca AUR să voteze unele proiecte în Ședințele de Consiliu Local și să fie împotriva altora. Pe scurt, acest al doilea mandat de primar al lui Mihai Chirica ar putea semăna cu primul, însă, pe lângă ”aceleași noi personaje”, au apărut în prim plan și altele.

Revenim la relația cetățeni-primărie. Prima veste care creat confuzii în rândul ieșenilor a fost ce a Taxei pentru pentru Protecție Civilă. Această taxă a fost reintrodusă de Primăria Iași la începutul acestui an cu scopul colectării de bani de la persoanele fizice sau juridice pentru refacerea a 160 de adăposturi de protecție civilă din oraș. „Taxa va fi achitată de toți proprietarii de imobile și reprezintă „2% din valoarea impozitului pe clădiri, dar nu mai puțin de 10 lei pentru fiecare contribuabil care datorează impozit pe clădiri ” a declarat primarul Iașului. Astfel, această taxă va aduce încasări de 1,7 milioane lei la bugetul local. Există însă semne de întrebare cu privire la aceste adăposturi de protecție civilă: unde se află și, mai important, dacă ieșenii vor avea acces la ele. Semnele acestea de întrebare au rămas în casele și scările de bloc ale ieșenilor, iar tariful de 10 lei, la primărie.

O altă veste a fost cea a noului Regulament de Arhitectură și Estetică Urbană. Acesta, intrat în faza de consultare publică, impune reguli stricte cu privire la intervențiile asupra clădirilor și a spațiilor publice. „Prin reglementările sale, regulamentul urmărește nu doar reabilitarea energetică și îmbunătățirea stării fizice a clădirilor, ci și crearea unui cadru urban care să asigure siguranța și bunăstarea populației, promovând sănătatea și protejând mediul înconjurător” transmit arhitecții Iașului în noul regulament. Printre toate prevederile cele care au stârnit discuții au fost cele care interzic aparatele de aer condiționat, antenele sau întinzătoarele de rufe pe exteriorul clădirilor. Foarte mulți locatari din Iași au astfel de extensii care sunt vizibile pe fațadele blocurilor, ceea ce a creat îngrijorări și alte semne de întebare. Majoritatea ieșenilor s-au arătat contra acestor noi măsuri, tocmai pentru că acestea ar costa mult și pentru că, pentru ei, nu sunt deranjante. Până la vară, când acest regulament va intra în plenul Consiliului Local, vor exista discuții. Iar, ca exemplu pentru aprobarea acestui regulament, arhitecții arată spre Timișoara, oraș care are implementat un astfel de plan încă din 2014.

Tot în fază de consultare publică este și constituirea bugetului Municipiului Iași pe anul 2025. Aceasta este organizată pe trei paliere. La fel ca și în ceilalți ani, ieșenii pot trimite propuneri cu ajutorul formularelor propuse de Centrul de Informații pentru Cetățeni și de centrele de cartier fie online, fie fizic. Acest proces de consultare publică se termină la finalul lunii februarie.

Înaintea acestui anunț, Primarul Mihai Chirica a fost prezent și la ședința Asociației Municipiilor din România (AMR), șediță la care a dezbătut alături de mai mulți primari ai marilor orașe române. „În ședința AMR am discutat și despre implicarea autorităților administrației publice locale, mari consumatoare de servicii publice, în stabilirea tarifelor de furnizare a acestor servicii către populație, precum și în controlarea modalității de evaluare a tarifelor, printr-o mai atentă studiere a costurilor care stau la fundamentarea lor. Toată lumea a fost de acord că există indicii că unele cheltuieli ale companiilor de stat furnizoare de utilități sunt fie inutile, fie exagerate, fie și una, și alta!”, a declarat primarul Mihai Chirica. Subiectele discutate au ținut de distribuirea bugetul de stat, care va reveni la nivelul de finanțare a municipiilor din anul 2023, având în vedere că veniturile alocate Iașului de la bugetul central au suferit o contracție de 12% în 2024, de creșterea plafonului de îndatorare pentru autoritățile locale de la 2.000 de miliarde de lei,  la 3.500 de miliarde de lei și de constituirea unei comisii AMR de lucru care să lucreze împreună cu Guvernul României la elaborarea reformei administrativ-teritoriale. De asemenea, au fost aduse în discuție și serviciile și deciziile care vizează persoanele cu dizabilități. După cum spune Mihai Chirica, România se îndreaptă spre modernizare prin municipii. 

Acestea de mai sus sunt gânduri și planuri pe care atât reprezentanții primăriei cât și ieșenii și le propun pentru dezvoltarea Iașului în 2025. Dar să privim și la ce discută comunitatea ieșeană și ce s-a intâmplat palpabil până acum. În primul rând, avem această taxă pe care unii ieșeni au plătit-o și în decembrie, și discuții care creează confuzii în rândul locatarilor, fie că vorbim de cei 10 lei pentru adăposturile sociale, fie despre următoarele reglementări arhitecturale. Despre regulamentul urban mai sunt de zis multe, căci nu am menționat și codurile de culori pe care le propun architecții. Încă nu știu nici eu ce să cred, ca ieșeancă născută și crescută. Dar vă pot spune despre un eveniment marcat anual în Iași.

A fost iar 24 Ianuarie, Ziua Principatelor Unite. Zi în care se strâng anual români de pretutindeni pentru a sărbători sau, cum s-a întâmplat în ultimii ani, pentru a protesta. Unire sau dezbinare? Cam asta a fost anul acesta în Piața Unirii. În această zi festivă au fost programate două proteste, unul al simapizanților AUR, fix înainte de manifestările propuse de primărie. Puteți vedea cum a fost la evenimentele festive pe site-ul nostru la secțiunea știri. Ce mai pot adăuga este doar cealaltă parte a manifestărilor ce nu a ținut de organizatori. În mijlocur românilor strânși să joace Hora Unirii s-au aflat și persoane care au scandat lozinci precum „Turul doi înapoi” și „Georgescu președinte” și care au huiduit chiar și în timpul ceremonialului religios, lucru care nu s-a mai întâmplat de la Revoluție. Huiduielile s-au terminat în momentul în care a început Hora Unirii și spectacolul de muzică populară. Nu s-a mai huiduit nici în momentul în care au fost oferite plăcintele și ceaiul. Dornința Primarului Mihai Chirica și a organizatorilor, de a nu exista incidente instigatoare, nu a fost îndeplinită total de cei prezenți în Piața Unirii.

Luna ianuarie a fost o lună intensă pentru Primăria Iași. Pe la mijlocul lunii au avut loc și plecări importante precum cea a Mariei Apetroaei care a părăsit instituția după o carieră administrativă de aproape 25 de ani la șefia Finanțelor locale. Din 22 de angajați ai Primăriei Iași care și-au pierdut locul de muncă la început de an, cinci erau în funcții de conducere, conform purtătorului de cuvânt al primăriei, Sebastian Buraga. Numărul persoanelor care vor mai pleca de la primărie în prima parte a anului va mai crește iar cauza este o hotărâre luată de Înalta Curte de Justiție și Casație la finalul lunii noiembrie. Judecătorii au decis că emiterea unei decizii de pensionare determină încetarea raportului de serviciu al funcționarului public, chiar dacă s-a cerut suspendarea pensiei. Primarul Chirica a declarat că este o lovitură grea deoarece pleacă mulți ingineri în această perioadă.

Luna ianuarie a marcat un început cu de toate pentru Primăria Iași, cu inițiative și provocări pentru cetățeni și instituție. Noile hotărâri evidențiază tensiunile dintre autorități și cetățeni în privința măsurilor de modernizare a orașului. Iar nemulțumirile localnicilor, manifestările din spațiul public și contextul politic actual sunt de înțeles. E clar că drumul spre modernizare va necesita mai mult dialog cu cetățenii, transparență și implicare activă din partea Primăriei.

Citește și: https://vivafm.ro/editorial/romania-la-final-de-2024/

Vizitează și: https://www.facebook.com/vivafmiasi

Distribuie

Din aceeși categorie

Gripa reduce programul vizitelor la Spitalul județean Botoșani. Noi măsuri pentru aparținători

Documentele și procedurile pentru facilitarea integrării persoanelor cu dizabilități, prevăzute prin OUG nr.127/2024 privind unele măsuri în domeniul social, au fost publicate în Monitorul Oficial

Cursuri gratuite de vorbit în public și leadership oferite liceenilor de Toastmasters Botoșani

Classix Festival, ediția cu numărul VI, între 23 februarie și 2 martie, la Iași

Știri sugerate