Premiul pentru promovarea Operei Eminesciene și a Culturii Române este decernat, în acest an, dirijorului Gabriel Bebeşelea.
Premiul a fost instituit de Memorialul Ipotești începând din anul 2011, și, până în anul 2022 a fost decernat pentru traducerea şi promovarea a operei eminesciene și este cea mai importantă distincţie acordată de un juriu naţional românilor şi străinilor prin a căror activitate este promovată opera eminesciană – în particular şi cultura română, în general.
Decernarea premiului va avea loc astăzi, la ora 18.00, în deschiderea evenimentului „Strigoii” – reconstituirea unui concept Eminescu – Enescu, laudatio pentru laureat fiind rostit de Emil Hurezeanu, Ambasadorul României la Viena.
Ala Sainenco, managerul Memorialului Ipotești:
Remarcabil dirijor de operă, născut în 1987, Gabriel Bebeşelea a fost numit în 2011 dirijor principal al Operei Naţionale Române din Iaşi, devenind cel mai tânăr dirijor principal din România. În 2015 a fost numit Dirijor Principal al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca
În 2015, Gabriel Bebeşelea a studiat cu doi dintre cei mai apreciaţi dirijori din lume: Bernard Haitink la Festivalul de la Lucerna de Paşte şi cu Kurt Masur la Festivalul Aurora Clasic. Bebeșelea a fost îndrumat și de Alberto Zedda la Festivalul de Operă Rossini din Pesaro.
În 2011 a primit o bursă constând într-un stagiu de practică la Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam, unde a avut posibilitatea de a asista la repetițiile și concertele unora dintre cei mai reprezentativi dirijori ai zilelor noastre: Mariss Jansons, Bernard Haitink, Herbert Blomstedt, Christoph von Dohnanyi, Philippe Herreweghe, David Zinman și Eliahu Inbal.
Gabriel Bebeșelea este, de asemenea, preocupat de cercetarea muzicală, descoperind astfel o serie de capodopere muzicale de mult uitate sau neglijate. În acest sens, în 2017, a fondat ansamblul Musica Ricercata – un colectiv artistic internațional dedicat redescoperirii muzicii de la cea barocă până la cea modernă, cu accent pe muzica veche.
În 2018, Gabriel Bebeşelea a obţinut doctoratul cu „summa cum laude” la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti.
În ultimele sezoane, a condus spectacole precum „Mireasa țarului” de Rimski-Korsakov la Opera din Perm, „Il viaggio a Reims” de Rossini la Festivalul de Operă Rossini de la Pesaro, „Adriana Lecouvreur” de Francesco Cilea la Opera Națională din Timișoara (Capitală Europeană a Culturii în 2023) și o nouă producție „Manon Lescaut” la Teatrul Național Maribor din Slovenia.
Alături de Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Gabriel Bebeșelea a înregistrat în premieră mondială un CD cu „Pastorale – Fantaisie pour petite orchestre“ și oratoriul „Strigoii“ de George Enescu. CD-ul a fost lansat la casa de discuri Capriccio în septembrie 2018. Tot atunci, partiturile acestor lucrări au fost publicate la Editura Muzicală a Muzeului Național „George Enescu“, Gabriel Bebeșelea având meritul transcrierii manuscrisului lucrării „Pastorale – Fantaisie pour petite orchestre“.
Gabriel Bebeşelea se bucură de o carieră internaţională vibrantă, fiind invitat al unor ansambluri apreciate precum Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Konzerthausorchester Berlin, Royal Philharmonic Orchestra, Orchestre National du Capitole de Toulouse, Orchestre Philharmonique de Marseille, Barcelona Symphony Orchestra, Orquesta Sinfónica de Castilla y León, Orchestra Simfonică din Singapore, Orchestra Filarmonică Națională a Rusiei, Orchestra Tonkunstler, Filarmonica PKF-Praga etc.