VIVA DEEP MUSIC
VIVA DEEP MUSIC
Sorry, no results.
Please try another keyword

Gabriel Bebeşelea este laureatul din acest an al Premiului pentru promovarea Operei Eminesciene și a Culturii Române

Premiul pentru promovarea Operei Eminesciene și a Culturii Române este decernat, în acest an, dirijorului Gabriel Bebeşelea.
Premiul a fost instituit de Memorialul Ipotești începând din anul 2011, și, până în anul 2022 a fost decernat pentru traducerea şi promovarea a operei eminesciene și este cea mai importantă distincţie acordată de un juriu naţional  românilor şi străinilor prin a căror activitate este promovată opera eminesciană – în particular şi cultura română, în general.
Decernarea premiului va avea loc astăzi, la ora 18.00, în deschiderea evenimentului „Strigoii” – reconstituirea unui concept Eminescu – Enescu, laudatio pentru laureat fiind rostit de Emil Hurezeanu, Ambasadorul României la Viena.

Ala Sainenco, managerul Memorialului Ipotești:

Remarcabil dirijor de operă, născut în 1987, Gabriel Bebeşelea a fost numit în 2011 dirijor principal al Operei Naţionale Române din Iaşi, devenind cel mai tânăr dirijor principal din România. În 2015 a fost numit Dirijor Principal al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca
În 2015, Gabriel Bebeşelea a studiat cu doi dintre cei mai apreciaţi dirijori din lume: Bernard Haitink la Festivalul de la Lucerna de Paşte şi cu Kurt Masur la Festivalul Aurora Clasic. Bebeșelea a fost îndrumat și de Alberto Zedda la Festivalul de Operă Rossini din Pesaro.

În 2011 a primit o bursă constând într-un stagiu de practică la Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam, unde a avut posibilitatea de a asista la repetițiile și concertele unora dintre cei mai reprezentativi dirijori ai zilelor noastre: Mariss Jansons, Bernard Haitink, Herbert Blomstedt, Christoph von Dohnanyi, Philippe Herreweghe, David Zinman și Eliahu Inbal.

Gabriel Bebeșelea este, de asemenea, preocupat de cercetarea muzicală, descoperind astfel o serie de capodopere muzicale de mult uitate sau neglijate. În acest sens, în 2017, a fondat ansamblul Musica Ricercata – un colectiv artistic internațional dedicat redescoperirii muzicii de la cea barocă până la cea modernă, cu accent pe muzica veche.
În 2018, Gabriel Bebeşelea a obţinut doctoratul cu „summa cum laude” la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti.

În ultimele sezoane, a condus spectacole precum „Mireasa țarului” de Rimski-Korsakov la Opera din Perm, „Il viaggio a Reims” de Rossini la Festivalul de Operă Rossini de la Pesaro, „Adriana Lecouvreur” de Francesco Cilea la Opera Națională din Timișoara (Capitală Europeană a Culturii în 2023) și o nouă producție „Manon Lescaut” la Teatrul Național Maribor din Slovenia.

Alături de Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Gabriel Bebeșelea a înregistrat în premieră mondială un CD cu „Pastorale – Fantaisie pour petite orchestre“ și oratoriul „Strigoii“ de George Enescu. CD-ul a fost lansat la casa de discuri Capriccio în septembrie 2018. Tot atunci, partiturile acestor lucrări au fost publicate la Editura Muzicală a Muzeului Național „George Enescu“, Gabriel Bebeșelea având meritul transcrierii manuscrisului lucrării „Pastorale – Fantaisie pour petite orchestre“.

Gabriel Bebeşelea se bucură de o carieră internaţională vibrantă, fiind invitat al unor ansambluri apreciate precum Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Konzerthausorchester Berlin, Royal Philharmonic Orchestra, Orchestre National du Capitole de Toulouse, Orchestre Philharmonique de Marseille, Barcelona Symphony Orchestra, Orquesta Sinfónica de Castilla y León, Orchestra Simfonică din Singapore, Orchestra Filarmonică Națională a Rusiei, Orchestra Tonkunstler, Filarmonica PKF-Praga etc.

Distribuie

Din aceeși categorie

Zile de tabără alături de polițiști

Festivalul „Serile Filmului Românesc”, la Iaşi

100 de profesori pregătiți să sprijine copiii cu cerințe educaționale speciale, cu implicarea Fundației Umanitare ASSIST

Admitere USV 2025: 21 iulie – ultima zi pentru înmatriculare

Știri sugerate