Doza de educaţie (DDE) – Luni, 28 aprilie, a fost ziua în care elevii și copiii de grădiniță au revenit la cursuri după vacanța de Paști. Au revenit… ca să plece din nou. Pentru că vor sta la școală doar trei zile. Joi e 1 Mai, zi liberă prin lege, iar vineri, 2 mai, a fost declarată zi liberă de către Guvern, să se facă punte spre weekendul primului tur de alegeri prezidențiale. Nu știm exact dacă alegem, muncim sau ne odihnim, dar un lucru e cert: școala… așteaptă.
Între Săptămâna Verde, Școala Altfel, vacanța de Paști și minivacanța de 1 Mai, lunile aprilie și mai au devenit un carusel educațional. Elevii par mai mult în pauză decât la lecții, iar calendarul școlar arată ca o rețetă de salată – de tot felul, doar lineară nu.
Și totuși, în acest peisaj de relaxare, apar Evaluările Naționale. Chiar așa… Foarte curând elevii din clasele a II-a, a IV-a și a VI-a se vor testa. Chiar dacă abia au ieșit din vacanță și visează la cireșe și bicicletă. Îi așezăm la testările standardizate.
Mă întreb dacă ar mai trebui să fie de mirare că nu se mai pot concentra. Să nu uităm că ziua s-a lungit, căldura s-a instalat, păsările cântă și, între noi fie vorba, și profesorilor le tremură markerul pe tablă de la atâta fragmentare.
Sistemul educațional pare să fi uitat ce știe orice profesor bun: învățarea are nevoie de ritm, coerență și predictibilitate. Pauzele sunt sănătoase, dar doar când sunt rare și bine așezate. Când devin regulă, ele nu mai oferă odihnă, ci confuzie.
Îi certăm că nu sunt atenți, că nu sunt motivați. Dar cum să fie, când nimic nu mai are curs? Când tocmai în perioada cea mai instabilă vin testele importante?
Poate ar fi timpul să ne întrebăm și noi, adulții, dacă știm unde vrem să ajungem. Vrem performanță? Vrem echilibru? Sau doar bifăm niște date din calendar?
Până ne lămurim, le urăm copiilor… spor la adaptare. Pentru că, între pauze, experimente și evaluări, adevărata lecție pe care o învață e cum să meargă înainte, chiar și când nu înțeleg încotro.
prof. Maria Adriana Nichitean