Doza de educaţie (DDE) – Într-o eră în care adolescenții sunt născuți cu telefonul în mână, ne punem o întrebare: cum se împacă visul acestora de a deveni milionari pe internet cu realitatea cotidiană? Psihologii atrag atenția asupra unui fenomen îngrijorător: adolescenții de azi trăiesc într-o realitate aproape fluidă, unde „granița” între lumea virtuală și cea reală este tot mai neclară. La ei, jocurile pe calculator sau transmisiunile live devin o cale de a câștiga faimă și avere, iar „munca” pe internet devine idealul suprem.
Și nu-i de mirare – sunt zilnic înconjurați de exemple de succes din mediul online, iar contra-exemplele fie lipsesc, fie sunt ignorate. 90% dintre adolescenții care intră într-un cabinet aduși de părinții dezorientați, cu predilecție băieți, visează să devină milionari din fața ecranului, filmându-se și jucând jocuri.
Problema nu este doar că acești adolescenți visează la succes rapid, ci că există o confuzie din ce în ce mai mare între ceea ce înseamnă viața reală și ce înseamnă viața virtuală. Adolescenții de astăzi sunt asemenea unor copii rătăciți printre valorile în care părinții încă mai cred, dar care lor le sunt aproape străine și nu le dau direcții când „închid” ecranele. Din păcate, pentru mulți dintre ei, realitatea obiectivă se contopește cu cea virtuală, iar acest „mix” are consecințe destul de serioase.
În timp ce noi, adulții, știm cum să facem distincția între realitate și online, pentru tineri, „deconectarea” e din ce în ce mai dificilă. Așadar, mulți dintre aceștia rămân într-o continuă stare de „flip-flop” între cele două lumi. Iar în această „plutire” virtuală, ei ajung să creadă că succesul se poate obține dintr-o transmisiune live sau dintr-un joc online.
Dar oare care e calea de a le arăta că doar prin angajament real și învățătura din viața de zi cu zi ar putea reuși să ajungă acolo unde își doresc?
E greu, mai ales și pentru că mulți dintre adulți au lăsat scurtcircuitată conexiunea cu adolescenții… Dar poate dacă facem un efort și lipim firele la loc, cine știe… poate vom reuși să îi sprijinim în a înțelege că succesul nu vine peste noapte. Oferindu-le oportunități de dezvoltare personală în offline, un mediu în care să învețe să își dezvolte abilități valoroase, am putea să le dăm și instrumente pentru un viitor mai stabil.
Și pentru că nu putem să-i scoatem brusc din virtual, am putea să-i încurajăm, cu timp limitat însă, să își folosească pasiunea pentru tehnologie într-un mod productiv. De exemplu prin învățarea unor meserii digitale sau implicarea în proiecte creative. Ar putea fi o cale mai echilibrată și mai realistă spre succes.
Așadar, visele de succes din lumea virtuală pot fi tangibile doar cu pași concreți în lumea reală.
prof. Maria Adriana Nichitean