Doza de educaţie (
Doza de edcucaţie (DDE) – Astăzi este 1 aprilie, ziua în care unii români se dau în spectacol cu păcăleli, glumițe și, bineînțeles, minciuni „inofensive”… la liber. Perfect moment pentru a scoate la lumină un subiect care fascinează psihologii, dar care, atunci când îl privim dintr-o perspectivă socială, devine destul de periculos: minciuna.
Nu mă refer la acele minciuni mici, care aduc râsul sau ne scapă dintr-o situație stânjenitoare, ci la acele fabulații pe care le rostim zi de zi, adesea fără să gândim prea mult, și pe care, se pare, le considerăm esențiale pentru „bunul mers” al lucrurilor.
Minciuna este atât de prezentă în viața noastră, încât nu putem să nu ne punem întrebarea: de ce mințim? Ei bine, nu vreau să vă țin până pe 2 aprilie enumerând toate motivele, așa că voi trece rapid doar prin câteva dintre ele.
În primul rând, adevărul vine cu un preț emoțional și social pe care nu suntem întotdeauna dispuși să-l plătim. Mințim pentru a evita disconfortul, pentru a ne proteja pe noi și uneori pe cei din jur de urmările unei realități prea incomode. Pe termen scurt, nu-i rău.
Astăzi, ești în confort. Dar dacă nu ești destul de dibaci să te protejezi în modul acesta pe termen lung… și credeți-mă, nimeni nu e suficient de dibaci pe termen lung… s-ar putea să plătești un preț mult prea mare pentru confortul de moment.
Un alt motiv pentru care mințim este nevoia de a fi admirați. Toți avem nevoie de o doză de apreciere, iar pentru unii, minciunile „mici” sunt o practică ce le vine mănușă pentru a-și construi o imagine „mai bună”. Până la urmă, cine nu și-ar dori să fie văzut într-o lumină favorabilă? Problema este că tehnica asta poate merge două sau trei zile, dar, când stai mai mult într-un loc, e greu să păstrezi „rozul” imaginii construite, pentru că intervine oboseala.
Și să nu uităm că multe minciuni salvează relații – fie de cuplu, fie profesionale. Un „Da, îți stă bine în rochia asta” poate face minuni, la fel ca un „Ai avut un discurs genial, șefu!”. De ce să provocăm o ceartă inutilă când putem să facem un compliment sau să ascundem un adevăr incomod? Dar, poate că… vine un moment în care cel de lângă tine sesizează falsitatea și gata… s-a dus încrederea.
Așadar, dragilor, minciunile sunt parte din viața noastră, unele ne ajută să supraviețuim, altele ne protejează de adevăruri incomode, dar multe dintre ele, mai devreme sau mai târziu, ne bagă în necaz.
1 aprilie ne reamintește că nimeni nu e imun la păcăleli, așa cum nimeni nu e onest 100%. Doar că azi, poate e momentul să ne gândim puțin mai mult la minciunile pe care le spunem și mai ales, de ce le spunem…
prof. Maria Adriana Nichitean