Ruleta cu somnul pe ora de vară

Doza de educaţie (DDE) – Weekendul acesta am trecut la ora de vară și, cu siguranță, mulți dintre noi am avut acel moment în care am zis: „Deja schimbăm din nou ora?!”. Da, chiar așa.

Și chiar dacă mulți văd schimbarea orei cu ochii „cârpiți” și triști, veștile bune sunt că organismul nostru are o abordare zen și se adaptează în aproximativ o săptămână. Așa că, dacă în primele zile sunteți obosiți, iritați și aveți senzația că uitați lucruri importante, nu vă panicați. Viața n-a dat „rewind” și cert e că nu suntem roboți – e doar o chestiune de timp (nu prea mult) până să ne obișnuim.

Motivul pentru care, după ce schimbăm ora, totul pare să aibă o nuanță de gri este ritmul nostru circadian – acel ceas interior care, de obicei, ne sincronizează perfect cu alternanța zi-noapte. Când îi schimbăm coordonatele orare brusc, e ca și cum i-am pune o „pauză”, iar când îl repornim, are nevoie de câteva zile pentru a se pune din nou pe picioare.

Rezultatul? Stres, somn mai puțin și o stare de confuzie generală. Chiar și cei care sunt deja obișnuiți să fie imaculați și prea puțin imperfecți în tot ce fac, e bine să știe că s-ar putea în perioada aceasta să fie mai imprudenți în trafic sau să uite pur și simplu unde au pus cheia.

Ar mai fi câteva detalii bine a fi știute: oboseala înseamnă și un sistem imunitar mai „visător”, o tensiunea arterială și energie schimbătoare, cu meciuri prelungite de ping-pong de-a lungul zilei. Așadar, sfatul experților (și al oricărei persoane care a trecut prin asta): „dormiți mai mult!” Dacă tot vă simțiți ca și cum v-ați trezit dintr-un vis continuu, mai aveți câteva zile până vă obișnuiți.

În concluzie, în loc să ne concentrăm pe cât de „neplăcută” e schimbarea orei, să ne amintim că totul se rezolvă cu răbdare și ajustare treptată. Încercați să vă adaptați ritmului nou pas cu pas, fără să forțați, și nu uitați să vă oferiți câteva momente de relaxare.

Un somn mai odihnitor și un pic de autoîngrijire vor face minuni.

Și, dacă încă nu reușiți să vă treziți dimineața fără să vă simțiți ca un zombie, poate ar fi bine să puneți ceasul spre trezire cu 10 minute mai devreme – un mic ajutor pentru ca tranziția să fie mai ușoară.

Așa că, haideți, răsuflați adânc, lăsați timpul să-și facă treaba și lăsați oboseala să treacă și ea!

prof. Maria Adriana Nichitean

Ascultă episodul
Pauză
Sorry, no results.
Please try another keyword

    Distribuie

    Din aceeși categorie

    Cele mai importante proiecte pentru Moldova. Maricel Popa, deputat PSD Iași la Radio Reporter

    George Clooney, desemnat actor de mâna a doua…

    Ruleta cu somnul pe ora de vară

    ChatGPT – noul psiholog al adolescenților

    Emisiuni sugerate

    Doza de Educație