ChatGPT – noul psiholog al adolescenților

Doza de educaţie (DDE) – Se pare că adolescenții au găsit un nou „prieten” în această eră digitală – și nu, nu este vorba despre vreun influencer pe Instagram.

În ultima vreme, din ce în ce mai mulți tineri adresează întrebări existențiale și emoționale unui algoritm – un algoritm care, nu-i așa, poate să fie la fel de amabil ca un psiholog sau chiar mai amabil decât el, pentru că nu-ți pune întrebări incomode și nici nu-ți scoate la lumină povești uitate din copilărie.

La început am crezut că e o glumă, știrea legată de asta. Apoi, din răspunsurile date de adolescenți la întrebările reporterului, am înțeles că mulți dintre aolescenții secolului XXI, în loc să sune un prieten sau un părinte, preferă să apese câteva butoane și să întrebe ChatGPT

„Cum mă simt azi?” sau „Am o stare de tristețe, ce să fac?”. Răspunsurile sunt clare și la obiect: „E posibil să ai o formă ușoară de anxietate, iată câteva metode de relaxare…”

În timp ce unii părinți sau profesori ar putea să râdă, e important să reflectăm asupra a ceea ce se întâmplă. Odată cu avansul tehnologiei, adolescenții se simt mai confortabil să se deschidă unui algoritm, decât să caute ajutor în lumea reală.

Nu că nu ar fi util să aibă acces la informații, dar să nu uităm că, uneori, ceaiul de mușețel și un pic de atenție din partea unui adult s-ar putea să fie mult mai eficiente decât un răspuns standardizat despre importanța auto-îngrijirii.

Și nu doar părinții și psihologii, ci și medicii sunt înlocuiți de mulți adolescenți, cu algoritmul amintit. Pentru că Chat-gpt face și prescripții medicale, dacă îi ceri, după ce ți-a pus și diagnostic. Problema e că algoritmul nu are cum să înțeleagă cu adevărat contextul emoțional al fiecărei persoane. ChatGPT poate oferi sfaturi generale, dar nu poate empatiza, nu poate înțelege complexitatea unui suflet adolescentin aflat în criză.

Așadar, dragii mei părinți, profesori și toți cei care sunteți la cârma educației, poate că ar trebui să ne gândim mai mult la cum le oferim adolescenților acces la informații și, mai ales, la emoțiile lor.

Pentru că da, ChatGPT poate fi un aliat util, dar și un inamic și nimic nu va înlocui vreodată o discuție față în față, în care un adult atent și empatic le poate ghida pașii.

Și poate n-ar strica puțin mai multă deschidere… căci rețeta pentru o viață emoțională sănătoasă nu se găsește în algoritmi…

prof. Maria Adriana Nichitean

Ascultă episodul
Pauză
Sorry, no results.
Please try another keyword

    Distribuie

    Din aceeși categorie

    Cele mai importante proiecte pentru Moldova. Maricel Popa, deputat PSD Iași la Radio Reporter

    George Clooney, desemnat actor de mâna a doua…

    Ruleta cu somnul pe ora de vară

    ChatGPT – noul psiholog al adolescenților

    Emisiuni sugerate

    Doza de Educație