Doza de educaţie (DDE) – Într-o lume în care ritmul alert al zilelor ne pune adesea pe pilot automat, am ajuns să uităm de aparent cea mai simplă și, totuși, cea mai valoroasă abilitate de comunicare: ascultarea activă. Adică ascultarea aceea adevărată, care nu este doar o formă de a auzi cuvintele celuilalt, ci o modalitate profundă de a înțelege și de a răspunde la nevoile acestuia.
Cum am ajuns să considerăm ascultarea doar un reflex? În multe conversații, ne grăbim să oferim un răspuns, să facem o recomandare sau, pur și simplu așteptăm momentul în care vom putea spune ceva noi. Și uite așa, de prea multe ori, pierdem esența unei discuții, nefiind cu adevărat atenți la cel care vorbește.
Ascultarea activă presupune o prezență totală în momentul respectiv: înseamnă să îți pui deoparte gândurile proprii și să te concentrezi exclusiv pe ceea ce îți comunică cealaltă persoană. Este mai mult decât a auzi cuvintele. Este vorba despre a înțelege tonul, emoțiile și intențiile din spatele acestora. Practic, nu doar răspunzi cu cuvinte, ci și cu gesturi, cu o atitudine deschisă și cu răbdare.
Și chiar dacă atunci când asculți radioul gândul îți zboară și pe alte frecvențe, atunci când interacționezi cu oamenii de lângă tine, merită efortul de a asculta activ. Cum să transformi auzitul în ascultare??… Nu lăsa distragerile să îți acapareze atenția. Pune telefonul pe silențios și oferă interlocutorului respectul meritat. Adresează întrebări care arată că te interesează și că vrei să înțelegi mai mult despre ceea ce spune celălalt.
Pentru a te asigura că ai înțeles corect, reflectă la ceea ce ți-a spus persoana din fața ta, punând întrebări de clarificare. Și nu în ultimul rând… antrenează-ți empatia. Înțelege că fiecare persoană are propriile sale emoții și puncte de vedere. Fii deschis și înțelegător, nu judeca.
Îmbunătățind ascultarea activă, nu doar vom constata că ni se îmbunătățesc relațiile cu ceilalți, ci asigurăm premiza că și vocea noastră va fi la rândul ei ascultată și respectată.
Așadar… în era aceasta a comunicării rapide și adesea superficială, ascultarea activă devine o abilitate esențială dacă vrem relații autentice. Nu este suficient doar să auzim, trebuie să înțelegem și să ne facem auziți cu adevărat.
Până la viitoare reauzire… fă o încercare, să vezi dacă îți iese: când cineva îți va vorbi, oprește-te și ascultă cu adevărat. Nu-i simplu, dacă ți-ai pierdut exercițiul, dar nici imposibil.
prof. Maria Adriana Nichitean