full screen background image

Şeful ANAF critică instituţiile statului

anaf 2      Şeful Fiscului, Gelu Diaconu critică instituţiile statului şi propune un nou tip de conducere a ANAF. Totodată, el solicită înlăturarea presiunilor politice.

Gelu Diaconu, preşedintele ANAF, i-a propus premierului Victor Ponta o formulă de reorganizare care să consolideze autonomia decizională a ANAF, în afară condiţionalităţilor de ordin politic conjunctural ce apar la fiecare ciclu electoral.

„Propunerea mea a vizat constituirea unui board de specialişti cu prestigiu recunoscut, pe modelul Fiscului american, pe care îl vom adapta, fireşte, cadrului legislativ autohton şi care va coordona politicile şi strategia ANAF, în locul unei singure persoane, respectiv în locul preşedintelui ANAF. Pentru a finaliza reforma profundă a instituţiei pe care mi-am asumat-o la preluarea mandatului, în aprilie 2013, consider că această soluţie de management, care distanţează ANAF de posibilele influenţe poltice, este singură varianta reală şi profesionistă”, a declarat Gelu Diaconu, într-un comunicat oficial.

Şeful ANAF spune că a ales această soluţie după analiza atentă a mai multor documente, dintre care raportul anual “Tax administration 2015”, recent publicat de OECD, raportul de asistenţă tehnică al misiunii FMI din august, raportul misiunii de asistenţă al Băncii Mondiale din 2007 privind etapele reorganizării ANAF precum şi blueprint-urile Comisiei Europene privind taxarea.

„De asemenea, consider că fără o autonomie instituţională sporită, reforma ANAF care înseamnă în primul rând transformarea într-un adevărat partener al mediului de afaceri şi nu doar o simplă unealtă de adus bani la buget, nu poate fi implementată până la capăt. Cine cunoaşte cu adevărat ce înseamnă activitatea ANAF ştie că ANAF nu poate finaliza această reforma din poziţia de rudă săracă a MFP, aflată la discreţia decizională a funcţionarilor din minister”, a mai spus Diaconu.

Acesta a mai adăugat că specialiştii ANAF se apropie de finalizarea redactării proiectului „ce va fi supus unor analize şi rafinări ulterioare”.

Digi24

comments

comments