Poliţia Română continuă acţiunea “Blocada”, atât pentru prevenirea comiterii de fapte antisociale, cât şi pentru asigurarea unui trafic rutier fluent, în special pe drumurile dinspre şi către punctele de trecere a frontierei.
În perioada 25 iulie – 31 august, sub coordonarea Inspectoratului General al Poliţiei Române, la nivel teritorial se desfăşoară acţiuni preventiv-reactive, la care participă poliţişti din cadrul structurilor de ordine publică, rutieră, investigaţii criminale, poliție transporturi, acțiuni speciale, arme, explozivi şi substanţe periculoase.
În activităţile desfăşurate, poliţiştii urmăresc prevenirea comiterii de infracţiuni, asigurarea deplasării în siguranţă dinspre/către punctele de trecere a frontierei, precum şi asigurarea fluenţei traficului rutier pe sectoarele de drum cu trafic intens.
La nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, în perioada 30 iulie – 5 august, acţiunea “Blocada” a fost desfăşurată de 670 de poliţişti din structurile de poliţie rutieră, ordine publică, investigaţii criminale, poliţie transporturi, arme, explozivi, substanţe periculoase dar şi din alte structuri de poliţie.
Au fost desfăşurate 80 de acţiuni şi controale, fiind constatate 46 de infracţiuni, cele mai multe – 21, fiind de natură judiciară.
Alte 10 infracţiuni au fost constatate la regimul circulaţiei pe drumurile publice, 4 la regimul armelor şi muniţiilor şi 11 alte infracţiuni.
De remarcat că 14 infracţiuni au fost constatate de poliţişti în flagrant, tocmai datorită prezenţei sporite în teren a efectivelor de poliţie.
De asemenea, au fost confiscate 3 arme letale şi neletale şi 180 elemente de muniţie.
Au fost organizate 74 de filtre rutiere şi au fost aplicate 1.248 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 450.194 de lei.
86 de sancţiuni au fost aplicate pentru nerespectarea normelor de convieţuire socială şi tulburarea ordinii şi liniştii publice la Legea 61/1991 modificată, 21 de sancţiuni au fost aplicate pentru nerespectarea legislaţiei privind actele de comerţ la Legea 12/1990 republicată, iar 204 de sancţiuni au fost aplicate la alte acte normative.
Alte 937 de sancţiuni au fost aplicate pentru nerespectarea legislaţiei rutiere la O.U.G. nr. 195/2002 republicată.
Dintre acestea, cele mai multe – 401 au fost aplicate pentru nerespectarea regimului legal de viteză.
De asemenea, au fost reţinute 63 de permise de conducere şi au fost retrase 20 de certificate de înmatriculare.
Totodată, în cadrul acţiunilor desfăşurate, au fost confiscate bunuri în valoare de peste 61.000 de lei.
Pe 1 august, pe DJ 209G, pe raza comunei Straja, polițiștii au depistat un localnic, de 31 de ani, în timp ce conducea autoturismul cu viteza de 103 km/h, în localitate. A fost sancţionat contravenţional şi i s-a reţinut permisul de conducere, în vederea suspendării.
Un bărbat, de 43 de ani, din Republica Moldova, a fost depistat de polițiști în timp ce conducea autoturismul, pe DN 17, pe raza localităţii Stroiești, cu viteza de 118 km/h. A fost sancţionat contravenţional şi i s-a reţinut permisul de conducere, în vederea suspendării.
Un tânăr, de 20 de ani, din comuna Horodniceni, a fost depistat de polițiști, pe str. Universităţii, din municipiul Suceava, având o concentraţie de 0,75 mg/l alcool pur în aerul expirat. I s-a întocmit dosar penal.
Miercuri, 5 august, ora 08.40, pe DN 17, în localitatea Stroiești, polițiștii au oprit pentru control autoturismul condus de un bărbat, de 55 de ani, din municipiul Suceava.
Întrucât emana halenă alcoolică, conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,76 mg/l alcool pur în aerul expirat, și a refuzat recoltarea probelor biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei. În cauză s-a întocmit dosar penal.
POLIŢIŞTII VĂ RECOMANDĂ:
Înainte de a pleca la drum mai lung, trebuie verificată întotdeauna starea tehnică a autovehiculului. De asemenea, este bine să vă interesaţi cu privire la starea traseului pe care urmează să îl parcurgeţi.
Puteţi obţine informaţii permanent cu privire la condiţiile de trafic rutier şi la eventualele rute ocolitoare, prin intermediul Centrului INFOTRAFIC din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.
Circulaţi adaptând permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi de trafic! Autoturismul trebuie echipat corespunzător. Verificaţi farurile, nivelul uleiului, combustibilului, antigelului şi al lichidului de parbriz.
Pentru a putea frâna în condiţii de siguranţă, menţineţi o distanţă mai mare între maşina dumneavoastră şi cea din faţă.
Conducătorii auto începători trebuie să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere.
Pietonilor li se recomandă să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor şi să procedeze la efectuarea acesteia numai după ce sunt siguri că o pot face în condiţii de siguranţă.
Pentru protecţia autovehiculului, poliţiştii vă recomandă ca atunci când vă parcaţi autoturismul să închideţi geamurile şi să vă asiguraţi apoi că l-aţi încuiat. Depozitaţi cumpărăturile în portbagaj şi nu lăsaţi la vedere bunuri de valoare, precum aparatură GPS, telefoane mobile, borsete sau serviete.
Nu lăsaţi autoturismul pornit şi neasigurat, nici atunci când îl părăsiţi timp de câteva momente, pentru a face cumpărături mărunte sau în incinta staţiilor de alimentare.
POLIŢIA ROMÂNĂ vă urează DRUM BUN, fără evenimente rutiere!