Poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au iniţiat acţiuni de amploare pe linia prevenirii şi combaterii faptelor de evaziune fiscală şi a altor infracţiuni asociate regimului economic.
Au fost verificate la nivelul întregului judeţ 140 de unităţi comerciale, urmărindu-se prevenirea şi combaterea faptelor prevăzute de Lg. 241/2005, Lg. 82/1991 rep., Lg.12/1990, Lg. 86/2006, O.U.G. 54/2010, Lg. 84/1998, precum şi a altor acte normative în vigoare.
Au fost aplicate 58 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 197.500 de lei. De asemenea, au fost confiscate sume de bani şi bunuri, în valoare de cca. 5000 de lei.
Acţiunea a vizat şi asigurarea materialului probator într-un dosar complex de evaziune fiscală, având ca obiect comerţul şi operaţiuni de achiziţie intracomunitară de legume şi fructe.
În acest sens, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, sprijiniţi de luptători ai Serviciului de Acţiuni Speciale – IPJ Suceava au pus în executare patru autorizaţii de percheziţie pentru destructurarea unui grup infracţional specializat în săvârşirea de infracţiuni economice în domeniul comerţului intern şi achiziţiei intracomunitare de legume şi fructe.
Cele patru percheziţii domiciliare au fost efectuate la mai multe persoane fizice şi juridice de pe raza judeţului Suceava dar şi din municipiul Bucureşti.
Activităţile investigative şi de cercetare penală sunt desfăşurate sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, percheziţiile fiind efectuate în baza autorizaţiilor emise de Tribunalul Suceava.
Activităţile sunt continuate şi la această oră, până în prezent, stabilindu-se implicarea a cel puţin 13 firme în desfăşurarea de activităţi economice ilicite şi care în perioada 2012 – 2015, au dezvoltat un mecanism infracţional de eludare a plăţii impozitelor şi taxelor pe profitul realizat, precum şi de realizare de operaţiuni ilicite privind deducerile de TVA.
Prejudiciul în dosarul penal vizând fapte de evaziune fiscală şi alte fapte asociate infracţionalităţii economice se ridică la peste 3.000.000 lei.
Trei percheziţii au fost efectuate pe raza judeţului Suceava şi una pe raza municipiului Bucureşti.
Au fost ridicate înscrisuri, documente contabile, tipizate specifice activităţilor economice, medii de stocare electronice şi unităţi de calcul.
În vederea completării materialului probator, urmează a fi dispuse şi percheziţii ale sistemelor informatice.