În aceste zile, se desfășoară “Săptămâna europeană a vaccinării”, care promovează mesajul că vaccinarea fiecărui copil este esențială pentru prevenirea bolilor și protejarea vieții.
În țara noastră, sub sloganul “Prevenire. Protecție. Imunizare”, se derulează acțiuni de informare și implicare a publicului și de abordare a provocărilor legate de vaccinare, precum și organizarea de sesiuni de vaccinare accesibile comunităților cu risc.
Regiunea europeană a fost declarată de Organizația Mondială a Sănătății ca fiind fără poliomielită în anul 2002, iar în ultimele decenii numărul cazurilor de rujeolă a fost redus cu peste 90 %.
Totuși, încrederea publicului în vaccinuri a fost afectată de diverse grupuri, site -uri web sau de presă, care au pus sub semnul întrebării necesitatea și siguranța vaccinării.
De asemenea, angajamentul politic față de imunizare a scăzut, condiții în care Europa riscă reapariția bolilor foarte contagioase care vor cauza îmbolnăviri, dizabilități și decese.
În prezent, unul din 5 copii și mulți adulți nu sunt vaccinați corespunzător.
Medicii mai spun că lipsa cunoștințelor privind vaccinarea este principalul motiv pentru care mulți adulți decid, în mod conștient, să nu se vaccineze sau să nu-și vaccineze copiii.