Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Suceava isi desfasoara activitatea in subordinea directa a Comisariatului Regional pentru Protectia Consumatorilor Regiunea Nord-Est(Iasi) si functioneaza conform dispozitiilor H.G 700/2012, modificata prin HG 580/2013.
Obiectivele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, din care fac parte Comisariatele Regionale si Judetene din tara sunt:
– crearea cadrului legislativ in domeniul protectiei consumatorilor -compatibil cu cel din Uniunea Europeana,
– desfasurarea de activitati de informare si educare a cetatenilor privind drepturile pe care le au in calitate de consumatori,
– desfasurarea activitatilor de supraveghere a pietei produselor si serviciilor destinate consumatorilor
– protejarea consumatorilor impotriva practicilor comerciale incorecte ale operatorilor economici ,
– efectuarea activitatilor de analiza si marcare a metalelor pretioase si autorizare a persoanelor fizice si juridice ce efectueaza operatiuni cu metale pretioase si pietre pretioase.
Pentru realizarea obiectivelor Autoritatii,Comisariatul Judetean,ca parte integranta a acesteia, actioneaza prin:
– preluarea si cercetarea sesizarilor si reclamatiilor consumatorilor- legate de produsele si serviciile oferite de catre agentii economici in termenul prevazut de lege.
– desfasurarea de activitati tematice, locale, regionale sau nationale, care vizeaza categorii de produse sau servicii,
– controale operative de supraveghere a pietei
– actiuni in calaborare cu organele vamale la cererea acestora,vizand produsele care intra in tara prin punctele vamale
– preluarea dosarelor de autorizare pentru operatiuni cu metale pretioase si inaintarea acestora spre avizare,Directiei Metale Pretioase din cadrul Autoritatii.
Legat de atributiile sale si urmarind obiectivele propuse, institutia Protectiei Consumatorilor desfasoara in preajma Sarbatorilor de iarna o serie de tematici,vizand produsele specifice acestor sarbatori in completarea actiunilor de supraveghere a produselor si serviciilor destinate consumatorilor.
Astfel, in aceasta perioada s-a desfasurat, ca tematica respectarea prevederilor legale privind siguranta jucariilor,vandute atat direct cat si online.
La acest tip de control tematic se urmareste:
– existenta pe cutie sau ambalaj a denumirii si adresei producatorul in cazul jucariilor provenite din UE sau a denumirii si adresei atat a producatorului si inportatorului in cazul jucariilor provenite din afara UE.
– numarul unic de identificare a jucariei,
– marcajul de conformitate C.E si atentionarile privind limitele de varsta ale copiilor carora le sunt destinate jucariile,
– respectarea prevederilor legale in cazul promotiilor – si anume data de incepere a perioadei ofertei si de incetare a acesteia
– faptul ca oferta speciala se refera la stocul de bunuri disponibil asa incat sa acopere intreaga cantitate solicitata.
S-au efectuat 30 actiuni de control, aplicandu-se 9 amenzi in valoare de 19.150 de lei si 10 avertismente, oprindu-se de la comercializare produse in valoare de 4.486,7 de lei.
Tematica de control privind calitatea, modul de comercializare si etichetare a alimentelor specifice sarbatorilor de iarna,urmarindu-se produse de natura :
carne preambalata, produse zaharoase, ciocolata si produse din ciocolata, produse din patiserie.
Se urmareste:
– existenta documentelor de provenienta si insotire a marfii
– starea ambalajelor
– incadrarea produselor in data durabilitatii minimale
– caracteristicile organoleptice prin verificare directa. In caz de suspiciune se preleveaza probe care se trimit spre analiza la laboratoarelor autorizate
– incadrarea in cantitatea neta sau volum net – impuse sau declarate de producator
– respectarea temperaturilor de pastrare si expunere, impuse sau declarate.
Avand in vedereca tematica se desfasoara pana in data de 20. 12 .02013
rezultatele controalelor vor fi prezentate in sedinta de Colegiu Prefectural de la acea data.
Tematica de control privind respectarea prevederilor legale privind comercializarea painii si a produselor de panificatie cu termen limita 31 12 2013 si rezultate partiale in data de 20 12 2013.
Se urmareste:
– incadrarea in gramajul declarat de producator
– informarea corecta pe eticheta a denumirii si adresei producatorului,lista ingredientelor in ordine descrescatoare volumului lor si folosirea eventualilor amelioratori cu indicarea denumirii lor.
– respectarea Ordinului Presedintelui ANPC in ceea ce priveste greutatea,pornind de la 300g si crescand cu 100g, neadmitandu-se greutati ale painii de 350g,450g etc.
– indicarea pretului atat la bucata,cat si calculat la kilogram.
– starea ambalajului in cazul painii preambalate sau modul de prezentare si comercializare in cazul painii neambalate.
Tematica de control vizand respectarea prevederilor legale in unitatile de alimentatie publica si cazare,cu termen limita 31 12 2013.
Se urmareste:
– respectarea prevederilor legale privind fumatul in spatiile publice si anume indicarea destinatiei spatiului de fumatori sau nefumatori in cazul in care suprafata este sub 100 mp,iar in cazul suprafetelor mai mari delimitarea legala a acestor spatii.
– informarea corecta in listele menu a preturilor si gramajelor
– verificarea materiei prime pentru produsele servite in ceea ce priveste data expirarii sau a durabilitatii minimale, a modului lor de depozitare sau protejare (in cazul ciorbelor),verificarea metrologica a cantarelor.
– in cazul existentei si a spatiilor de cazare,informarea complecta asupra tarifelor,zilei de sejur,altor servicii oferite,existenta autorizatiilor vizate la zi.
– dotarea comform normelor Ministerului Turismului a camerelor.
De asemenea, in cadrul actiunilor de supraveghere a pietii sunt verificate si produse nealimentare specifice Sarbatorilor de iarna ca brazi artificiali, ornamente,globuri,instalatii de brad.
Se urmareste:
– denumirea producatorului sau importatorului
– instructiuni de utilizare sau montare
– traducerea acestora in limba romana- daca provin din import
– afisarea clara si vizibila a pretului.
Leave a Reply