Au mai rămas puține zile până pe data de 1 Mai, când ieșenii și nu numai vor da startul sezonului estival. Mesele bogate în carne și băuturile alcoolice reprezintă deja o tradiție printre români, iar acest lucru este un real motiv de îngrijorare pentru medici. Prof. univ. dr. Diana Cimpoeșu, coordonator UPU-SMURD Iași, îi îndeamnă pe oameni să fie moderați în zilele care urmează și să nu facă excese care i-ar putea aduce direct în Unitatea de Primire Urgențe.
„În primul rând, cei care au afecțiuni cornice și iau tratamente, trebuie să se asigure că au cumpărate tratamentele pentru zilele respective și nu rămân fără. Dacă există semnele unei acutizări a bolii, să mearga la medicul curant zilele acestea, înainte de sărbătoare. În ceea ce privește persoanele sănătoase, care vor sărbători în natură, ceea ce pregătesc să fie achiziționat din surse autorizate. Mă refer la carnea de mici, la cârnăciori, la ce pune fiecare pe grătar. Să fie în termen de valabilitate.
Probabil, se va încălzi vremea, să nu folosească lucruri care se pot altera. Carnea tocată, înghețata, frișca, pot fi surse de tulburări digestive, trebuie să fim foarte atenți cu ele. În ceea ce privește consumul de alcool, recomandăm pentru persoanele sănătoase o cantitate mica, cât să facă plăcere, în stilul franțuzesc, nu în stilul exceselor pe care le-eam văzut în ultimii ani. La Paște, aceste excese bahice au generat accidentări, traumatisme. Totodată, cei care consumă alcool nu trebuie să urce la volan. Ce mai este de spus, dacă va fi soare, expunerea poate genera arsuri solare, chiar dacă este încă primăvară. Folosim creme cu factor de protecție”, a precizat prof. univ. dr. Diana Cimpoeșu.
Citește și: Expoziție de fotografie inedită, în memoria Papei Francisc
Citește și: Cum arată piața imobiliară din Iași în acest moment
Vizitează și: Facebook VIVA FM Iași