În unele școli din Iași, în aceste zile este marcată Săptămâna Verde. Elevii, alături de profesori, fac activități ce țin de domeniul ecologiei și protejării mediului precum ateliere educative și practice, excursii în natură, și ore care pun accentul pe importanța acestui subiect.
Pentru a ajuta școlile, Programul ASAP România a venit cu un Kit pentru Săptămâna Verde, un instrument atât teoretic, cât și practic, util și interesant. Acest kit a putut fi folosit și în anii trecuți atât de școlile din județul Iași, cât și de orice instituție de învățământ din țară, pentru că se poate descărca gratuit de pe site. Acum a fost dezvoltată o nouă versiune a lui, care cuprinde jocuri inedite pe tema reciclării, pentru a face orele profesorilor și mai atractive.
„E mereu o provocare pentru noi să găsim modalități inedite pentru elevi astfel încât să îi facem curioși în ce privește subiectul sustenabilității și protecției mediului. Prin joc e întotdeauna cel mai simplu să îi atragi de partea ta, pentru că astfel, chiar și informațiile poate mai complexe devin interesante în forma aceasta ludică de prezentare a lor. Ne dorim ca și această nouă versiune a lui să fie utilă, dar și distractivă, prin activitățile propuse”, declară Mihaela Tutunaru, coordonator program ASAP România.
Kit-ul ASAP conține un ghid pentru consum responsabil, cu instrucțiuni pentru utilizarea acestuia la ore și recomandări, dar și planșe de activități. Zona de activități cuprinde o serie complet nouă de jocuri față de kit-urile anterioare dezvoltate de ASAP România. Acestea sunt: ASAP fake news, un instrument care îi ajută pe elevi să obțină informații corecte în ce privește responsabilitatea față de mediu, ASAP Roleplaying, o provocare prin care elevii trebuie să se gândească la contribuția lor în comunitate, în funcție de rolul ales, ASAP words, sub forma unui puzzle de cuvinte, sau ASAP Connections, prin care elevii își pot testa abilitățile de lucru în echipă, rapiditatea, dar și cunoștințele despre schimbările climatice.
„Săptămâna verde” este un program național, în acord cu prevederile raportului „Educația privind schimbările climatice și mediul în școli sustenabile”, elaborat de către grupul de lucru de la nivelul Administrației Prezidențiale, ale Strategiei naționale privind educația pentru mediu și schimbări climatice 2023 – 2030 și ale Strategiei naționale pentru dezvoltarea durabilă a României 2030.
Citește și: USV Iaşi a semnat contractul pentru construirea unui stadion pentru Liga 3
Vizitează și: Facebook VIVA FM Iași