Doza de educaţie (DDE) – De ceva vreme mă tot muncesc pe unde apuc, să explic că e tare important cum „îmbraci” un mesaj care poate fi mai puțin plăcut pentru urechile celui căruia te adresezi. Și că cea mai bună cale de a-l convinge pe cel căruia îi vorbești să te asculte cu atenție, nu este pumnul izbit de masă, ci abilitatea de a-l face să înțeleagă că ești preocupat de nevoile lui, nevoi care într-un punct anume se intersectează și cu nevoile comunității în care trăiește.
Nu știu cât de eficientă reușesc eu să fiu, dar bag seamă că cel puțin într-o școală din județul Arad, lucrurile au funcționat.
Vă aduceți aminte că, în august 2023, legea uniformei obligatorii a fost respinsă în Parlament după ce părinţii au susţinut că preţurile pentru achiziţionarea unei uniforme sunt prea mari, dar şi că măsura îngrădeşte libertatea copiilor? Chiar dacă nu vă amintiți, mulți vedeți efectele acestei respingeri. În faptul că măcar o dată pe modul mergeți la cumpărături, că nu puteți cumpăra orice, ci trebuie avută grijă la eticheta care atestă cărui brand aparține produsul. Sau prin faptul că elevul familiei dă semne că se simte inferior celorlalți tocmai pentru că mergeți prea rar la cumpărături, dovedind lipsă de gust și interes pentru mărci. Adică… efectele libertății neîngrădite de uniformă…
De fapt, eu chiar am îndoieli majore legate de faptul că libertatea stă în nepurtarea uniformei… dar revenind la școala din Arad, acolo toți poartă uniformă. Și profesorii, și elevii. Și asta în ciuda faptului că și acolo la început au fost mulți care au strâmbat din nas.
Care a fost argumentul care i-a convins pe toți? Că uniforma ar putea fi un „instrument” de descurajare a bullyingului… Are uniformă? Un motiv în minus de a nu se face comparații, ironii și ierarhii. Și uite așa, părinții nu s-au mai plâns nici de bani, nici de libertatea îngrădită, ci singura grijă a fost culoarea uniformei.
Așadar, ce am învățat azi? Poate că uneori, pentru a proteja copiii de „mărcile” care le definesc statutul, trebuie să le dăm un cadru în care să fie cu toții egali.
Că atunci când îmbraci uniforma școlii, nu înseamnă că îmbraci „uniforma societății”…
Și că un mesaj, oricât de puțin agreabil ar fi „îmbrăcat” adecvat, are toate șansele să te dezbrace de dorința de a-l respinge.
prof. Maria Adriana Nichitean