Vineri, 7 februarie, de la ora 19, la Cărturești Palas are loc lansarea volumului colectiv „Cum înțelegem arta contemporană”, apărut la Editura Vellant. La acestă lansare vor fi prezenții autorii din volum precum artistul Matei Bejenaru, curatorul și criticul de artă Cristian Nae și managerul cultural George Pleșu. Luminița Apostu Toma va modera discuția pe care aceștia o vor purta pe baza volumului.
Acest volum a apărut ca o încununare a unei serii de conferințe și cursuri intensive desfășurate la Iași, în lunile septembrie și octombrie din 2024. Este vorba despre conferințele Lumi ale Artei.
Textele din volum reunesc următorii artiști și curatori de artă contemporană: Matei Bejenaru; Alice de Dinechin; Daria Ghiu; Erwin Kessler; Alexia Manzano; Diana Marincu; Cristian Nae; George Pleșu; Corina Șuteu; Mihaela Tilincă. Ilustrațiile aparțin artistului Dan Perjovschi.
„Am gândit acest program pentru a putea prezenta publicului larg perspective diferite asupra artei contemporane și medierii ei, într-un limbaj pe care ni l-am dorit accesibil, cu exemple de bune practici la nivel național și, cu ajutorul lectorilor din Franța și Germania invitați, la nivel european. Textele din volum pot fi de interes și studenților și elevilor din cadrul învățământului umanist, precum și celor care lucrează în și cu instituții culturale, ONG-uri și alte tipuri de organizații care derulează programe artistice sau care lucrează cu artiști și comunități diverse.“ a declarat George Pleșu într-un comunicat de presă.
Pe data de 25 februarie, volumul va fi lansat și la București, la Cărturești Carusel, în prezența autorilor Daria Ghiu, Erwin Kessler, Corina Șuteu. Ioan Alexandru Radu va fi moderatoarea discuției. Organizatorii lansării acestui volum sunt Asociația Culturală AltIași, Cărturești și Editura Vellant.
Asociația Culturală AltIași a apărut în anul 2011 ca o modalitate formală de recunoaștere și validare a unui proiect cultural susținut exclusiv prin voluntariat din Iași. În decembrie 2015, AltIași a susținut deschiderea spațiului de artă contemporană Borderline Art Space, iar din 2016 organizează Noaptea Albă a Galeriilor în Iași. În 2018 a implementat un Ghid al Iașului multicultural, un proiect care urmărește să facă cunoscută identitatea multiculturală a orașului.
Printre proiectele naționale se numără realizarea unui supliment cultural (CulturaAcum) distribuit în 15.000 de exemplare cu principalele reviste culturale (2021) sau trimiterea către toate cele 6200 de școli din România a unui kit expozițional sub formă de ziar cu desenele lui Dan Perjovschi (2020).
Citește și: https://vivafm.ro/stire/2025/02/04/admitere-2025-la-uaic/
Citește și: https://vivafm.ro/stire/2025/01/31/classix-festival-editia-cu-numarul-vi/
Vizitează și: https://www.facebook.com/vivafmiasi