Rădăuțenii au sărbătorit a doua zi de Paște pe stradă, pentru a urmări Parada Ecvestră organizată de Centrul Cultural Petre Țuțea. Cea de a doua zi de Paște a coincis cu Ziua Națională a Tineretului, ocazie cu care în Centrul Istoric al Municipăiului Rădăuți au fost admirate e parte dintre cele mai reprezentative exemplare cabaline din Ținutul Rădăuților, unul dintre simbolurile asociate valorilor bucovinenilor. Această a treia ediție a fost susținută de Velicea SADDLEMAKER Transilvania, Grup Mușatinii, Clinica NOVAOPTIC, Bucovina ElectroTOP, OLYMPUS, EVOLIO și Servicii Comunale Rădăuți.
Istoria creșterii cailor de rasă la Rădăuţi se deapănă din anul 1792, când este înfiinţată LANDESGESTUETTS – UND REMONTIERUNGS DEPARTEMENT IN DER BUCOWINA ZU RADAUTZ pentru a se asigura necesarul de cabaline pentru cavaleria armatei austriece, începându-se cu 1400 capete (cai moldoveneşti, ruseşti, poloni, turceşti). După începerea primului Război Mondial herghelia a fost evacuată în Austria, iar după încheierea conflagraţiei, după unirea Bucovinei cu Romania la 28 noiembrie 1918, statul român o reînfiinţează, împroprietărind-o cu 3253 ha (721 ha teren arabil, 529 ha fâneţe naturale, 1294 ha păşune naturală, 464 ha pădure şi 221 ha teren ocupat de clădiri, drumuri, şanţuri şi teren neproductiv).
Actualmente, în Ținutul Rădăuților funcționează o herghelie la Rădăuți (având secții la Mitoc și la Brodina), cât și cluburi de echitație la Sucevița, Hardic și Horodnic.
Ziua Națională a Tineretului este marcată ca sărbătoare națională oficială începând cu 2005 în urma adoptării de către parlament a Legii nr.425/2004 la inițiativa legislativă a 15 deputați reprezentând toate formațiunile politice parlamentare.
Această ediție a Paradei Ecvestre a fost cea de-a III-a, și pentru că a fost un real succes și s-a bucurat de prezența a numeroși participanți și spectatori, s-a decis organizarea următoarei parade pe data de 28 noiembrie.
Doina CRAIU
Radio VIVA FM Rădăuţi
Leave a Reply