Din când în când, cu regularitate, e bine să-ți faci timp să mai schimbi peisajul și fețele cu care conviețuiești zilnic, atunci când ai ieșit pe ușa casei. Pentru că atunci când mai schimbi locația și oamenii, ai toate șansele să afli ceva nou despre tine, despre lucrurile care te preocupă, despre lumea în care trăiești.
Un astfel de context a fost și un eveniment la care am participat săptămâna trecută. Cu oameni faini pe scenă și în public, în aparență cu lipsa grijii pentru ziua de astăzi, dar cu siguranță cu griji suficiente pentru ziua de mâine. Pentru că a fost despre oameni care dezvoltă proiecte ce presupun bani mulți, dar și griji pe măsură, după cum spuneam. Toate la locul de muncă.
Unul dintre speakerii care au urcat pe scenă, mi-a reamintit un exercițiu valoros, bun de făcut de fiecare dintre noi, măcar o dată la 5 ani, în care să evaluezi acțiunile pe care le consideri definitorii pentru tine. În funcție de timpul pe care îl investești, de nivelul de dezvoltare a abilităților pe care ți le cere acea acțiune, de calitatea rezultatelor pe care consideri că le obții și nu în ultimul rând de plăcerea pe care o resimți făcând acea acțiune.
Știu că, de când ați terminat-o cu școlile, nu vă mai place atât de mult să faceți exerciții în scris și că sunteți convinși că le puteți face și în minte, dar exercițiul acesta chiar trebuie făcut cu creionul pe hârtie, pentru că doar văzând cele scrise, comparându-le și punându-le în balanță… s-ar putea să aveți ceva revelații…
Nu spirituale, ci mult mai lumești, legate de faptul că există acțiuni în care investiți maximum de timp, toate abilitățile pe care le aveți, dar rezultatele nu sunt cele pe care vi le doriți. Și asta poate și din cauza faptului că vă aduc prea puțină plăcere.
Și acțiuni pe care le considerați importante, în care considerați că reușiți să vă puneți în valoare toate abilitățile și poate de asta vă aduc și maximum de plăcere, dar în care investiți cel mai puțin timp.
E o matrice simplă, în care puneți cele mai importante cinci acțiuni pe o coloană, evaluându-le apoi din cele patru perspective pe o scală de la 1 la 5, pentru ca la final să constatați că puține sunt acțiunile în care reușiți să investiți la nivel maxim timp și abilități și să obțineți nu doar rezultate, ci și plăcere la același nivel. Și poate că ceea ce va ridica steagul roșu nu va fi numărul mic al acestor acțiuni, ci discrepanța între ce oferi și ce primești din ceea ce faci în majoritatea timpului.
Eu una am avut ceva insighturi făcând acest exercițiu… semn că e loc de schimbare, dar mă declar norocoasă să pot să constat că am în jurul meu oameni care au punctat egal și maxim de la stânga la dreapta, în activitatea ce le ocupă cel mai mult timp.
Deci, am în preajmă de la cine învăța!
prof. Maria Adriana Nichitean