Pasajul „Octav Băncilă” din Iași a devenit cea mai mare galerie de artă stradală din zona Moldovei, așa cum au promis cei din Asociația Artipic. Și asta, datorită festivalului Bridge Delivery. În 3 ediții incluse în rețeaua de evenimente naționale Street Delivery, cei de la Artipic au reușit să încheie acest proces de reabilitare urbană de la Fabrica de Țigarete din Iași și pasajul Octav Băncilă.
Street Delivery de întâmplă în toată țara. Orașele ce strâng comunități de oameni implicați civic și în acest an la festival sunt: București, Brașov și Timișoara, Reșița și multe altele. Pe lângă comunitate și educație civică, în Iași s-a putut observa focusul asupra artei stradale, încă din anul 2022, de la prima ediție de Bridge Delivery.
Din comunitatea artiștilor stradali, Diana Maria a ilustrat lângă cafeneaua Colea din parcul Octav Băncilă un punct de vedere despre natură, viață și digitalizare. Fiind prezentă și la edițiile trecute de Bridge Delivery, a putut să observe o evoluție a ei și a orașului.
Reporter: Ce impact are arta stradală asupra unui oraș ca Iași?
Diana Maria, artist muralist: „Este o mișcare foarte importantă pentru orașul nostru, ceea ce se întâmplă în cadrul Asociației Artipic și, în primul rând, în comunitatea de artiști. Pentru că, în sfârșit, avem libertatea și li se dă oportunitatea și oamenilor care sunt, poate, mai puțin experți în zona de murale, de artă stradală, să ne exprimăm și noi un pic pe pereții Iașului. Și să aducem o mică pată de culoare, totuși, într-un oraș destul de încă gri după ce s-a terminat comunismul”.
Arta stradală, calea spre dezvoltarea turistică a Iașului
Arta stradală nu adaugă doar culoare unui oraș, ci și dezvoltă turistic. Președinta asociației Iași.Travel, Teodora Sandu, vine cu un punct de vedere legat de aspectul turismului ieșean.
Reporter: Cum schimbă arta stradală turismul în Iași?
Teodora Sandu, președinte Iași.Travel: „Practic, putem spune că destul de mult. Noi ca asociație, Iași.Travel avem o colaborate foarte bună cu artiștii locali din Iași care au pictat în mare parte în cartierele din oraș. O idee foarte bună din partea lor, că au revitalizat practic și școlile, grădinițele și, inclusiv, punctele termice care, să fim sinceri, sunt destul de triste. Și ei, au adus, din punctul nostru de vedere, o pată de culoare. De aceea, noi încercăm pe cât posibil, când facem tururi ghidate personalizate, mai ales prin intermediul cartierelor din Iași, să includem și picturile urbane tocmai pentru altfel de vizibilitate a aspectelor culturale și prin artă”.
O componentă importantă în ceea ce a însemnat Bridge Delivery sunt cei din spatele ONG-urilor ieșene. Irina Felea, membră a grupului civic Absorbante pentru Toate a fost prezentă alături de alți membrii ai asociației la festival.
Reporter: Cât de mult ajută în regenerarea urbană un festival ca Bridge Delivery?
Irina Felea, membru Absorbante pentru toate: „Din punctul meu de vedere, cred că ajută foarte mult orașul să se vadă artă stradală peste tot. Și mai ales în zone care putem spune că nu sunt ultra centrale. Mi se pare foarte tare că (festivalul) este organizat înafara centrului orașilui, în spații care poate nu sunt cunoscute așa de bine de toată lumea, mai ales persoane care sunt în Iași de un an, doi, și nu cunosc zona asta. Cred că prin festival se atinge scopul de regenerare urbană”.
Reporter: Cum s-a implicat festivalul în educația civică din Iași?
Irina Felea: „Cred că este foarte important că oferă spațiu grupurilor activiste din Iași, și ONG-urilor care se implică în societate și le oferă o platformă de vizibilitate. Cred că ajută foarte mult și discuțiile care se organizează în timpul festivalului. De asemeni, faptul că aduc artiști care sunt implicați civic și, prin arta lor, aduc în discuții diverse subiecte care-i pasionează și trag un semnal de alarmă asupra unor tematici care sunt importante în societate. În general, prin expunerea artei ajută comunitatea civică și orașul să se dezvolte”.
Ce șanse are Iașul să fie orașul generației Z?
Street Art, Regenerare urbană, Turism, ONG-uri și implicare civică. Inițiative ce chiar dezvoltă un oraș în bine pentru viitor. Dar oare Iași are șanse să fie orașul generației Z?
Tinerii din Iași:
- Cred că da, Iași este, sau cel puțin poate fi orașul generației Z, în primul rând din cauză că este un oraș universitar. Se adună foarte mulți tineri aici și este o oportunitate foarte bună de a arăta că Iașul este orașul tinerilor. Cred că poate fi orașul generației Z prin a ne implica toți ca tineri.
- Cred că orașul generației Z implică un oraș al tineretului, un oraș ce tinde continuu spre schimbare. Și cred că Iașul are un potențial foarte mare în acest sens. Iașul este, după cum vedem, plini de tineri foarte implicați, foarte dornici să facă o schimbare. În acest mod, consider că da, Iași ar putea fi numit orașul generației Z.
- Din punctul meu de vedere, deși avem foarte mulți tineri în Iași și foarte multe proiecte, deocamdată nu este orașul generației Z pentru că mai sunt foarte multe lucruri de făcut. Cred că tinerii ar trebui ascultați mai mult pentru că avem foarte multe idei. Dar, din păcate, autoritățile nu ne prea le bagă în seamă și nu prea se implementează proiectele pe care noi le propunem. Cred că atunci când acest lucru se va întâmpla, atunci vom putea spune cu adevărat că este orașul nostru.
- Aș vrea să pot spune acum că Iașul este orașul generației Z, însă este și nu prea. Cred că este pe drumul cel bun, și eu cred foarte mult în Iași și în inițiativa tinerilor. Pentru că avem în Iași foarte mulți tineri cu inițiativă, după cum am văzut și prin festivalul acesta și restul festivalurilor care se întâmplă în Iași care majoritar sunt organizate de ONG-uri la care contribuie foarte mult tinerii.
- Eu cred că Iași este orașul generației Z, ca și oamenii care au copilărit aici și fac parte din generația asta, și sunt și oameni care vin la facultate aici, fiind centru universitar. Acum, doar că nu este destul de friendly pentru generația Z. S-ar putea schimba mai multe lucruri ca să fie mai friendly și să vină mai mulți. Administrativ, primăria ar trebui să facă foarte multe chestii, dar și noi, ca cetățeni, putem să luăm inițiative, să facem voluntariate pentru diverse cauze, și să punem presiune pe aleșii noștri care au putere de decizie.
Un reportaj marca VIVA FM, realizat de Ilinca Vornicu.
Vizitează și: Asociatia Artipic | Artipic
Citește și: https://vivafm.ro/2024/09/26/noaptea-cercetatorilor-la-uaic-iasi/
Credit FOTO: Marius Ciocan, Ionuț Vlad, Maria Vrabie, Ciprian Minea, Ilinca Vornicu