În perioada 17 septembrie– 6 octombrie 2024, Teach for Romania deschide înscrierile pentru concursul de proiecte „Școala mea verde”. La competiție sunt invitate să participe echipe formate din elevi și profesori din învățământul public, cu proiecte care vor să transforme școala sau comunitatea într-un mod sustenabil și care au ca obiectiv final protecția mediului înconjurător. Concursul se organizează în cadrul programului „Verde pentru generația Alpha” dezvoltat de Teach for Romania și finanțat de Fundația OMV Petrom și rețeaua Teach for All.
În urma apelului, vor fi selectate 5 proiecte câștigătoare, iar suma pe care o poate primi fiecare proiect este între 2000 și 2500 de euro, în funcție de specificul activităților planificate. „Școala mea verde” va presupune și un program de formare adresat cadrelor didactice, activități cu elevii și părinții, mentorat aplicat pentru echipele câștigătoare și acces la o rețea de specialiști care vor susține echipele să implementeze cea mai eficientă variantă a proiectului pe care l-au gândit.
Identificare problemelor de mediu ale comunității
Proiectele depuse trebuie să răspundă unor probleme reale identificate în școala sau comunitatea în care trăiesc elevii. Soluțiile prezentate trebuie să fie implementabile de către elevi și rezultatele preconizate să fie vizibile și măsurabile. Este obligatoriu ca proiectul propus să fie unul de mediu – fie că adresează cauzele din spatele schimbărilor climatice, fie că protejează biodiversitatea.
Detalii despre înscriere
- Propunerile pot fi trimise pe adresa de mail andrei.barbos@teachforromania.org până pe data de 6 octombrie, ora 23:59. Câștigătorii vor fi anunțați pe data de 25 octombrie, pe pagina dedicată competiției și pe paginile de social media ale Teach for Romania.
- Formularul pentru înscrieri poate fi descărcat de pe pagina Teach for Romania https://teachforromania.org/scoala-mea-verde/ și conține indicații explicative pentru completarea fiecărei secțiuni.
- Profesorul coordonator nu trebuie să facă parte din comunitatea de participanți și alumni Teach for Romania.
- Dacă două proiecte înscrise vor avea același punctaj la evaluare, departajarea se va face în funcție de gradul de defavorizare al școlii după Indicele de Risc Socio Educațional (IRSE), școala cu indice mai mare având prioritate.
Despre programul „Verde pentru Generatia Alpha”
Programul de educație pentru mediu „Verde pentru Generația Alpha”, elaborat împreună cu Fundația OMV Petrom și rețeaua Teach for All, își propune să aducă în sălile de clasă, de la grădiniță până la final de gimnaziu, noțiuni teoretice și activități practice care să îi transforme pe elevii de astăzi în adulți activi și responsabili în viitor. Până acum, resursele din programul „Verde pentru Generația Alpha” au ajuns în peste 150 de comunități vulnerabile din toată țara prin profesorii Teach for Romania, ele fiind disponibile pentru descărcare gratuită pe platforma Mento pentru orice profesor interesat de predarea educației pentru mediu.
Despre Teach for Romania
Teach for Romania este o organizație non-guvernamentală care de 11 ani recrutează și pregătește oameni valoroși să devină profesori și învățători în școlile publice din România, pornind de la cele mai dificile comunități.
La Teach for Romania, noi credem că fiecare copil din România are dreptul și poate să aibă parte de o educație de calitate, alături de un profesor sau un învățător care crede în el.
În anul școlar 2024-2025, 185 de cadre didactice fac parte din programul nostru și predau în 155 școli, din 29 de județe. De asemenea, ne bucurăm că, din comunitatea noastră de 334 alumni, absolvenți ai programului, jumătate au ales să rămână la catedră în școli publice din România, dezvoltând și inovând cultura organizațională a acestora. Întreaga noastră comunitate de profesori ajunge astfel la aproximativ 27.000 de copii.
Despre Fundația OMV Petrom
Lansată în anul 2022, Fundația OMV Petrom construiește programe și susține investiții pe termen lung în România pentru comunități dezavantajate, în trei domenii cheie: educație, mediu și sănătate. Mai multe detalii despre activitatea Fundaţiei OMV Petrom puteți găsi pe www.fundatiaomvpetrom.ro.