full screen background image

DDE: Sănătos de pus în loc

Am învățat un termen nou „pixiada”. Mă îndoiesc că există în DEX, dar trebuie să recunosc că sună bine, termenul inventat de ziariști pentru numirile „din pix” în funcția de director sau inspector școlar, în lipsa unui concurs organizat de minister. Pare-se că există o petiție online cu 1500 de semnatari, care solicită să înceteze „practica toxică a numirilor politice în funcțiile de inspector și director școlar”.

La acest moment, din totalul de mai bine de opt mii de directori de instituții de învățământ, 15,4% vor fi numiți la final de august tot prin detașare, în timpurile pixiadei…

Evident că ideal ar fi ca detașarea să fie o excepție… problema este însă că după cele trei runde de examen pentru directori, aceste funcții au rămas neocupate. Fie pentru că cei care s-au prezentat la concurs nu au reușit să obțină medie de trecere, fie pentru că nu și-a dorit nimeni să se lege la cap cu mai multă responsabilitate. Și atunci soluția rămasă la o azvârlitură de băț de începerea anului școlar, a rămas detașarea.

În privința inspectorilor, ca și în cea a directorilor de CJRAE, nici să fi vrut să participe la concurs, nu au avut cum, pentru că nu s-a organizat de patru ani. Asta nu înseamnă că vreun director sau inspector școlar numit prin detașare a fost îndurerat profund de lipsa concursului, nici că unora nu le-a fi bine la umbra pixului care i-a numit, dar nici că a fi director e o binecuvântare mult râvnită pentru toți… ci doar că asta este realitatea din teren.

Îi apreciez mult pe colegii mei din presă care se preocupă de sistemul de învățământ și de educație în general… Și asta pentru că, așa cum prea bine știm, educația nu este subiect de știre cu rating, de cele mai multe ori…

Cu toate astea, i-aș aprecia și mai mult dacă, profesioniști fiind, ar aborda problemele din educație din mai multe unghiuri. Spre exemplu să prezinte și cazul unei școli din județ, care și-a început activitatea în anul școlar trecut fără director… Pentru că nimeni nu a vrut să se lege la cap cu grijile pe care le presupune această funcție… singurul care și-a manifestat dorința de a fi reprezentant legal al instituției a fost un debutant în învățământ, animat mai mult de dorință decât de putință… și care nu știa ce-l așteaptă…

Așadar toxicitatea numirilor prin detașare nu e doar de dragul politicului, ci și de dragul funcționării, chiar și în regim de avarie… Evident tot ce este toxic, bine ar fi să fie eliminat… Ideal însă, la momentul la care ai ceva sănătos de pus în loc.

Citește și: https://vivafm.ro/2024/08/28/nu-curge-doar-lapte-si-miere/

comments

comments