full screen background image

Nu curge doar lapte și miere

Ați auzit până acum de profesorii consilieri școlari, de profesorii logopezi, de cei itineranți, de sprijin sau de mediatorii școlari? Ar fi trebuit să auziți, dar dacă nu s-a întâmplat până acum asta, poate se va întâmpla din anul școlar 2024-2025.

Șansele par a fi mai mari, cel puțin în teorie, pentru că omulețul acesta, fie că este profesor consilier școlar, fie că este profesor logoped sau are altă titulatură, s-ar putea pierde mai puțin în marea de 500 de elevi față de care are obligații. Mai puțin decât până acum, pentru că până nu de mult, el avea în grijă 800 de elevi.

După 13 ani bătuți pe muchie, a apărut noul Regulament de funcționare a instituțiilor de care aparțin acești profesori, adică centrele județene de resurse și asistență educațională. Treisprezece ani în care s-au schimbat extrem de multe în sălile de clasă, în curțile școlilor, dar legislația a rămas împietrită.

Dar să nu vorbim la trecut, ci să ne referim la prezent și viitor… Noul regulament, publicat cu o întârziere de 4 luni (dar ce mai contează 4 luni când oamenii au așteptat 13 ani), reglementează faptul că un profesor consilier școlar va lucra cu maximum 500 de elevi. Informația a fost preluată de presă și rostogolită cu voioșie în spațiul public, lăsând în urmă speranță că acest profesor va reuși să gestioneze mai bine lipsa respectului ce conduce la porniri violente, dezinteresul ce generează absenteism, lipsa motivației ce duce la rezultate școlare dezastruoase.

Doar că ce scrie pe hârtie…nu e la fel cu realitate din teren. Pentru că în fapt, nici anul acesta unui profesor consilier școlar nu-i revin „doar” 500 de elevi. Pentru că numărul consilierilor școlari este mai mic decât ar fi nevoie în sistem. De ce este mai mic? Nu sunt oameni care să își dorească să fie profesori consilieri școlari? Ba bine că nu… Doar că pentru a ocupa acest post e obligatoriu să fii calificat și e nevoie să existe postul…

În județul Suceava este un deficit de peste 100 de profesori de acest fel. Ministerul a solicitat necesarul de posturi la nivelul fiecărui județ dar, văzând câte ar fi nevoie, i s-au încețoșat ochii, și-n cele din urmă a ajuns la concluzia că în sistemul de învățământ „nu curge doar lapte și miere” și nu tot ce e necesar se și dă. Și nu e vorba doar de posturile de profesori consilieri școlari, ci și de multe alte posturi din școli…

Cum spuneam, într-o videoconferință cu inspectorii școlari, ministerul a aplaudat la scenă deschisă județele care nu au cerut niciun post (mă întreb cum este posibil ca de la un an la altul să nu se schimbe nimic în privința acestui necesar), i-a mustrat părintește pe cei care au îndrăznit să ceară posturi… și a mers mai departe, afișându-și dărnicia… doar pe hârtie… Ce lecție învățăm de aici? Una răsturnată, la fel de actuală, din vremea lui Caragiale… Vă las pe domniile voastre să o formulați…

Citește și: https://vivafm.ro/2024/08/27/dde-nemultumitii-europei/

comments

comments