full screen background image

Doza de educaţie: Istoria unui personaj…

Doza de educaţie (DDE) – În weekendul acesta, informația care a ținut prim-planul tuturor jurnalelor de știri a fost cea cu tentativa de ucidere a fostului președinte american Donald Trump. Șocant cu siguranță pentru toți cei care au asistat la incidentul petrecut în timpul mitingului electoral din Butler, Pennsylvania.

Șocante au fost și declarațiile unui spectator din mulțime care a afirmat că-l văzuse pe cel care a tras spre fostul președinte, cu ceva momente bune înainte de a se auzi focurile de armă și că a fost mirat că serviciile de securitate nu au reacționat.

Privind imaginile înregistrate de camere, în care agenții de securitate au făcut un zid viu împrejurul lui pentru a-l scoate de pe scenă, mă întrebam dacă a fost la fel de șocant și pentru Trump. Pentru că în timp ce aceștia nu știau cum să-l acopere mai bine și să-l protejeze, el s-a sumețit printre agenți și a ridicat pumnul spre mulțime, în semn de salut.

Mi-e clar că fostul președinte american este un personaj puternic, cu sânge rece și minte ascuțită, demn de a intra în cărți. Încă nu mă pot pronunța exact despre ce fel de cărți i s-ar potrivi, dar cu siguranță e demn de a fi personaj principal. Personaj care evoluează pe scenă cu lejeritate, așa cum o face marea majoritate a politicienilor. Cu roluri mai mult sau mai puțin inspirate, învățate pe de rost sau citite poticnit de pe foi. Dar spre care privește cu admirație o mulțime uriașă de oameni, care deși știu prea puține despre piesa pe care o privesc, prea puține despre cei care scriu în spate textele, prea puține despre regia ce e făcută pe termen lung, privesc cu admirație personajul… Care uneori, ca în cazul lui Trump, își asumă roluri mai riscante, deci și mai fascinante.

Deci și Trump, ca mulți alți politicieni care au ajuns sau nu președinți, va intra în istorie… dacă nu a făcut-o deja în timpul mandatului. O istorie poleită la suprafață de informații pe care știindu-le avem senzația că suntem și noi părtași la construirea ei, deși istoria e construită de mult timp, cu informații mai puțin strălucitoare și care tocmai din acest motiv sunt pe la dedesubturi…

 

comments

comments