full screen background image

Final de stagiune la Teatrul Matei Vișniec Suceava

Numărăm pe degete zilele până când Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava va trage cortina peste Stagiunea 2023-2024, cea de-a VIII-a din istoria teatrului sucevean.

De la înființare și până astăzi, singura instituție teatrală a județului Suceava a pus cărămidă peste cărămidă crescând frumos și dezvoltându-se astfel încât a devenit indispensabilă comunității de pretutindeni, fiind o prezență constantă și apreciată în peisajul teatral național și internațional.

Cum arată stagiunea 2023 – 2024 în cifre:

⦁ Producții noi: 4
– Cum vă place, după W. Shakespeare și improvozațiile echipei, regia Botond Nagy (premiera -16/17 decembrie 2023)
– Căpșuni de zăpadă, de Petro Ionescu, regia Cosmin Panaite (premiera – 10/11 februarie 2024)
– Occident Express RO, de Matei Vișniec, regia Alain Timár (premieră – 25 februarie 2024)
– Cum l-am îngropat pe Stalin, de Artur Solomonov, (premieră – 12 mai 2024)

⦁ Reprezentații ale spectacolelor proprii: 58

⦁ Spectacole invitate: 66 din care 33 (în festival) + 33 (teatru, teatru pentru copii, dans contemporan, concerte)

⦁ Festivaluri organizate de TMMVS
– 8 ani de teatru la Suceava – deja consacratul festival de weekend prin care vrem să transformăm data de 24 septembrie, data când s-a semnat certificatul de naștere al instituției, o sărbătoare a teatrului care deschide într-un mod festiv stagiunea teatrală în fiecare an
– Festivalul Internațional Zilele Teatrului Matei Vișniec care a avut loc anul acesta în perioada 11 -19 mai 2024 cu tema Teatrul, diplomație culturală.
S-a oferit publicului o paletă largă de spectacole, de la reprezentații clasice de teatru, spectacole stradale, recitaluri de poezie, spectacole de comedie și tragedie sau tragicomedie, teatru-dans sau musical până la concerte extraordinare, expoziții, lansări de carte, conferințe și dezbateri cu invitați de onoare.

Au fost prezenți în festival invitați de seamă din 14 țări, un număr de 18 de teatre și 3 trupe de teatru pentru tineret, iar spectatorii suceveni s-au bucurat de 60 de evenimente pentru toate categoriile de public. Festivalul Internațional Zilele Teatrului Matei Vișniec s-a desfășurat în 24 de spații inedite atât în Suceava cât și la Rădăuți, Gura Humorului și Fălticeni.

Evenimentul a beneficiat de o participare numeroasă a publicului estimată la peste 9.500 de spectatori, iar Suceava a înflorit pe parcursul festivalului, s-a transformat într-o cetate a teatrului și a culturii reușind să demonstreze că investiția în cultură este necesară și esențială pentru un oraș cultural, modern și dinamic.

⦁ Proiecte și evenimente culturale: 13

⦁ Conferințe si dezbateri: 12

⦁ Expoziții de artă: 8

⦁ Lansări de carte: 6

⦁ Evenimente de tipul Ziua porților deschise: 8

⦁ Ateliere de teatru/ lectură: 170

⦁ Participări la festivaluri de teatru naționale sau alte evenimente culturale: 9 la București, Sibiu, Sf. Gheorghe, Pitești, Brăila, Odorheiu Secuiesc. De remarcat este prezența pentu al treilea an consecutiv la FNT, cel mai important festival național, cu spectacolul Livada, de A.P. Cehov, regia Slava Sambriș, precum și microstagiunea teatrului sucevean pe scena Teatrului Național București cu 3 spectacole: Cum l-am îngropat pe Stalin, regia Theodor Cristian Popescu, Pisici 2, regia Bobo Burlăcianu și O noapte furtunoasă, regia Mădălin Hâncu.

⦁ Participări la festivaluri de teatru în străinătate: 2
– Busan, Coreea de Sud, în cadrul Festivalului Busan International Performing Arts, cu spectacolul Occident Express, de Matei Vișniec, regia Alain Timár;
– Chișinău, Republica Moldova, în cadrul FESTIS, Festivalul Teatrului Național Satiricus „Ion Luca Caragiale”, cu spectacolele Occident Express, de Matei Vișniec, regia Alain Timár și Livada, de A.P. Cehov, regia Slava Sambriș.

⦁ Artiști colaboratori: 20 – regizori, scenografi, lighting și video designer, compozitori și sound designer, coregrafi, dramaturgi, actori, care au contribuit la realizarea noilor noastre producții;
⦁ Peste 40 de voluntari activi
⦁ Privind la anul teatral care stă să se încheie, putem spune că Stagiunea 2023 – 2024 a fost una memorabilă în care Teatrul Municipal Matei Vișniec Suceava a adunat peste 80 de apariții în presa națională și locală, precum și 45 de apariții în publicații și emisiuni de specialitate.
⦁ 22.530 de spectatori

“Abia așteptăm să continuăm să creăm și în stagiunea 2024/2025 producții de calitate care să încânte publicul și să prezentăm spectacole și evenimente cu oameni speciali care să ne inspire!

Cu mulțumiri, fericiți și recunoscători pentru prezența și susținerea voastră, vă invităm, așadar, să ne fiți în continuare alături în noul capitol al aventurii noastre artistice, care va reîncepe din luna septembrie.

Să ne revedem cu bine în sala de spectacol!”, au transmis reprezentanţii teatrului sucevean.

Citeşte şi: https://vivafm.ro/2024/07/09/791-promovare-la-bac-in-judetul-suceava/

comments

comments