Doza de educaţie (DDE) – Cu puțină vreme în urmă am avut o discuție prelungită cu un adolescent care mi-e drag. Drag pentru că deși e la vârsta la care părerea prietenilor pare să conteze mai mult decât sfaturile date în familie, la care e mai important să-i impresionezi pe cei de-o vârstă cu tine prin gesturi teribiliste decât să citești o carte, dovedește adesea că valorile în care a crescut sunt rădăcini puternice.
Era într-o dilemă. Învățase de mic că trebuie să-i respecte pe adulți, că nu e eficient să riposteze glumelor lor răutăcioase cu impolitețe și că vorbind și comportându-se cu respect va primi la rându-i mai devreme sau mai târziu… respect. Doar că simțea că așteptarea nu prea dă roade. Și că ceilalți nu prețuiesc prea mult bunu-i simț.
În plus, citise pe undeva câteva rânduri care păreau să-i confirme lipsa de răbdare și senzația că bunul simț nu este întotdeauna calea dreaptă: “Dacă de fiecare dată, când vei fi tratat nepoliticos și cu mitocănie vei întoarce celălalt obraz, atunci foarte curând fața ta va fi toată în vânătăi.”
Abruptă concluzie, dar cu probe valide în realitate. Și uite că n-am prea fost pricepută atunci în a-i da sfaturi. Deși m-a întristat dezamăgirea lui în privința comportamentului unora dintre oamenii mari, l-am îndemnat la consecvență. Să-și păstreze bunul simț și să nu-și uite buna creștere. Deși pe termen scurt dezamăgirea va persista, va vedea că pe termen lung consecvența îl va ajuta.
Doar că cei tineri sunt mai puțin răbdători. Și poate e mai bine uneori așa…
Acum dacă l-aș reîntâlni i-aș spune să nu încurajeze mitocănia. Să nu mai zâmbească în prezența unor astfel de persoane și să se prefacă că-i place gustul glumelor lor. Să comunice deschis nemulțumirea. Iar dacă adultul nu va înțelege, e semn că e mai mic decât adolescentul din fața sa. Drept urmare, să se îndrepte spre alte persoane, de la care are de învățat, în preajma cărora poate râde cu gura până la urechi la glumele bune, în preajma cărora simte că crește.
Pentru că acesta ar trebui să fie rostul adultului în viața unui tânăr. Să-l ajute să crescă. Nu doar în înălțime…
Greu cu adolescenții, greu și cu adulții…
prof. Maria Adriana Nichitean