full screen background image

Doza de educaţie: Vis de vacanță…

Vă vine să credeți că vine vacanța? Sincer, anul acesta parcă a fost mult mai greu decât toate celelalte. Am auzit mai toți profesorii spunând asta. Dar oare cum o fi fost pentru elevi?… Probabil la fel ca pentru toți: cel mai greu a fost ultimul an, ce tocmai a trecut.

Dar gata cu văicărelile! Vine vacanța! Și nu oricare, ci chiar cea mai mare dintre ele, cea de vară. E rost și timp pentru toate. Pentru prieteni, pentru mare, pentru citit cartea pe care ai pregătit-o pe raft, dar nu ai găsit timp suficient să o termini. Pe toate le poți face acum, în vacanța de vară.

Eu mi-am propus să-mi fac o listă cu cele nefăcute și dorite, în care să bifez de-a lungul verii. Lucruri incredibil de simple, pentru care nu mi-am găsit timp, spațiu sau energie.

Am să vă spun doar unul dintre ele: îmi doresc ca anul acesta să văd un răsărit de soare pe malul mării. Incredibil sau nu, în atâția ani de existență nu am reușit să văd unul, ascultând valurile, din diferite motive. Lista e mult mai lungă și cred că foarte posibil de realizat, cu puțină organizare. Cred că ar fi timpul și pentru dumneavoastră ca în această vacanță, oricând ar fi ea vara aceasta, să realizați nefăcutele, dar doritele de-a lungul anului. La fel ar putea fi și cu cei mici. Să-i întrebați ce și-ar dori să facă în vacanță deosebit. Și când spun deosebit am exclus deja calculatorul. Pentru că în lipsa stabilirii unui plan cu lucruri de făcut în vacanță de copii, veți constata, cu puțină mirare cred, că mare parte a timpului o vor petrece pe calculator. Să sunt convinsă că nu asta vă doriți.

Un program săptămânal ce să includă multe plimbări în aer liber cu prietenii, cât mai puțin calculator, un strop de citit din filele unei cărți, ceva sport –indiferent de care – și multă voie bună. Bineînțeles și realizarea celor nefăcute până acum, dar dorite de ceva vreme. Cam asta este rețeta vacanței perfecte! E drept că vrând-nevrând, spre finalul ei e bine de a mai exersa din cele învățate peste an la școală, pentru a nu se trezi că au uitat prea multe când va suna clopoțelul.

Deci, start în curând la vacanța! Și la lucruri nefăcute și dorite! De educație în doze nu mai spun… Căci este oricum indispensabilă, de-i vacanță sau nu.

prof. Maria Adriana Nichitean

 

comments

comments