full screen background image

Minori exploatați de administratorul fundației care îi îngrijea

Două persoane au fost reținute, cu propunere de arestare preventivă, pentru trafic de minori, rele tratamente aplicate minorului și supunerea la muncă forțată sau obligatorie, în urma unor percheziții desfășurate de procurorii DIICOT la sfârșitul săptămânii trecute.

Potrivit actelor de urmărire penală, în perioada 2022 – 2024, administratorul unei fundații din municipiul Botoșani, ar fi recrutat persoane minore, beneficiare ale unor măsuri de ocrotire, pe care le-ar fi adăpostit într-un centru rezidențial aparținând fundației, în scopul exploatării prin muncă, dar și pentru obținerea și folosirea în interes propriu a unor donații (cu precădere din străinătate) constând în sume de bani și bunuri.

Probele administrate au relevat că, atât persoana cercetată, în mod direct, cât și alți angajați ai fundației, ar fi aplicat față de cinci persoane vătămate minore, rele tratamente constând în agresiuni repetate fizice și psihice, exploatarea prin muncă, în mod forțat, constrângerea minorilor să stea în genunchi timp de cinci până la opt ore), punându-le astfel în primejdie gravă dezvoltarea fizică, intelectuală și morală.

Mai mult, administratorul fundației, folosindu-se de autoritatea pe care o avea față de victimele instituționalizate, le-ar fi obligat să ia parte, de mai multe ori pe săptămână, la serviciile religioase ale cultului bisericii din care face parte și să îndeplinească anumite acte religioase legate de exercitarea acestui cult. În cazul în care minorii ar fi refuzat, ar fi fost supuși unor agresiuni fizice și psihice.

În aceeași perioadă, două dintre persoanele cercetate (față de care s-a luat măsura reținerii), ar fi transportat persoanele vătămate minore în diferite locații din județul Botoșani, iar prin abuz de autoritate, le-ar fi obligat să presteze munci dificile pentru administratorul fundației și familia sa.

Oamenii legii au fost sesizați de angajații DGASPC Botoșani.

Vineri, 14 iunie, procurorii DIICOT au pus în aplicare 8 mandate de percheziție domiciliară, în județul Botoșani, fiind descoperite și ridicate mai multe mijloace de probă.

În acest dosar cinci persoane sunt cercetate pentru trafic de minori, rele tratamente aplicate minorului și supunerea la muncă forțată sau obligatorie, unul dintre aceștia fiind urmărit penal și pentru infracțiunea de împiedicarea exercitării libertății religioase.

Față de trei persoane cercetate pentru săvârșirea infracțiunii de rele tratamente aplicate minorului, a fost luată măsura controlului judiciar, pentru 60 de zile iar astăzi, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Botoșani cu propunerea de arestare preventivă a celor doi reținuți, pentru 30 de zile.

„Admite propunerea formulată la data de 17 iunie 2024 de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Botoșani în dosarul de urmărire penală nr. 2575/143/P/2024.

În temeiul art. 226 Cod procedură penală raportat la art. 202 alin. 1 şi 3, art. 223 alin. (1) lit. b) ?i c) și alin. (2) din Codul de procedură penală dispune arestarea preventivă a inculpatului: DUMBRĂVANU CRISTIAN, sub aspectul săvârșirii a 5 infracțiuni de rele tratamente aplicate minorului, prev. de art. 197 din C. penal, 5 infracțiuni de trafic de minori, prev. de art. 211 al. (1) și (2) lit. a), b) și e) C. penal, rap. la art. 210 al. (1) lit. a) și la art. 184 lit. a) din C. penal, cu aplicarea art. 35 al. (1) din C. penal, toate cu aplicarea art. 38 al. (1) din C. penal.

În temeiul art. 226 Cod procedură penală raportat la art. 202 alin. 1 şi 3, art. 223 alin. (2) din Codul de procedură penală dispune arestarea preventivă a inculpatului: RADIȘ MĂDĂLIN, sub aspectul săvârșirii a 5 infracțiuni de rele tratamente aplicate minorului, prev. de art. 197 din C. penal, 5 infracțiuni de trafic de minori, prev. de art. 211 al. (1) și (2) lit. a), b) și e) C. penal, rap. la art. 210 al. (1) lit. a) și la art. 184 lit. a) din C. penal, cu aplicarea art. 35 al. (1) din C. penal, toate cu aplicarea art. 38 al. (1) din C. penal, Ambii inculpaţi pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 17 iunie 2024 şi până la data de 16 iulie 2024, inclusiv. În temeiul art. 230 din Codul de procedură penală dispune emiterea mandatelor de arestare preventivă pe numele inculpaţilor Dumbrăvanu Cristian şi Radiș Mădălin. În baza art. 275 alin. 3 Cod procedură penală cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia”, se arată în decizia Tribunalului Botoșani, care nu este definitivă și poate fi contestată la Curtea de Apel Suceava.

Toți cei 15 copii care erau în grija fundației, cu vârste cuprinse între 10 și 19 ani, au fost luați de DGASPC Botoșani și instituționalizați în Centrul de Primire a Copilului în Regim de Urgență, unde li se oferă toate serviciile, inclusiv servicii de consiliere psihologică.

Felicia Mihai, șef Complex Servicii DGASPC Botoșani:

Cazurile de abuz, neglijare, exploatare și orice altă formă de violență asupra COPIILOR pot fi sesizate gratuit la numărul unic de urgență 119 și la 112.

comments

comments