full screen background image

Alexandru Funieru este câștigătorul Premiului Național de Poezie Mihai Eminescu- Opus Primum pentru anul 2023

Laureatul ediției a XXVI-a a Premiului Naţional de Poezie Mihai Eminescu- Opus Primum, este Alexandru Funieru, cu volumul “Candelabre în valul artificial”, a părut la editura Max Blecher.
Pentru acest premiu au fost trimise 20 de volume, iar juriul național, format din Al. Cistelecan, Mirea A. Diaconu, Simona Popescu, Lucia Țurcanu Andrei Terian Adriana Stan, Andreea Fișcă Pop și Doris Mironescu,
a nominalizat 5 dintre poeții debutanți:

Daniel Coman- volumul „Polaroide” – editura OMG, Alexandru Funieru – volumul “Candelabre în valul artificial”, editura Max Blecher, Vasile Gribincea- “Coerența labitintică”- editura Cartier, Mădălina Oprea – “Curriculum. Refrene ale recuperării memoriei”- Editura Fractalia și Alberto Păduraru – “Etapa cu Moace”- editura Dezarticulat.
Gala de decernare a avut loc astăzi, la Memorialul Ipotești, unde s-au desfășurat un TeDeum, la bisericuța familiei Eminovici, depuneri de coroane și jerbe de flori la Bustul Poetului, o masă rotundă și recitaluri de poezie.

Ala Sainenco- manager Memorialul Ipotești- Centrul Național de Studii Mihai Eminescu

În această zi specială, curtea Casei Memoriale a fost loc de pelerinaj pentru sute de vizitatori din toată țara, poeți, oameni simpli, unii dintre ei pentru prima dată acasă la Eminescu.

Ion Mureșan, poet

Maria Brodeală, Râmnicu Vălcea

Dănuț Huțu, directorul Direcției Pentru Cultură Botoșani:

Pe parcursul zilei, la Botoșani au loc mai multe manifestri culturale, care vor culmina cu decernarea Premiului Naţional de Poezie Mihai Eminescu- Opera Omnia, ediția a XXXIII-a.
Pentru acest premiu au fost nominalizați: Marian Drăghici, Ioan Moldovan, Ioan Es. Pop, Cassian Maria Spiridon, Arcadie Suceveanu, Grete Tartler, Lucian Vasiliu, Călin Vlasie și George Vulturescu.

Lucian Vasiliu, poet nominalizat

Juriul Naţional de acordare a premiului este format din Daniel Cristea Enache, Nicolae Oprea, Vasile Spiridon, Mihai Zamfir, Irina Petraș, Ioan Holban și Vitalie Ciobanu.
Gala de decernare va avea lor la ora 17.00 la Casa de Cultura a Sindicatelor din municipiul Botoșani. Pe lângă cununa cu Lauri, câștigătorul va primi titlul Cetățean de Onoare al Municipiului Botoșani și o sumă de bani.
Premiul va fi acordat de Consiliul Local şi Primăria Municipiului Botoşani, împreună cu Fundaţia Culturală “Hyperion – Caiete Botoşănene” şi Uniunea Scriitorilor din România.
lor la ora 17.00 la Casa de Cultura a Sindicatelor din municipiul Botoșani.

Ediția din iunie a Zilelor Eminescu a început în 12 iunie și se vor încheia duminică, 16 iunie.

PROGRAMUL COMPLET POATE FI CONSULTAT AICI!



comments

comments