full screen background image

Marius Bodea dorește demiterea lui Mihai Chirica. Scenariul prin care primarul ar putea fi înlăturat, dar ar putea fi reales imediat în funcție

Mihai Chirica a fost reales în funcția de primar al municipiului Iași, potrivit rezultatelor finale ale alegerilor locale de pe 9 iunie.

Potrivit AEP, Mihai Chirica (Partidul Naţional Liberal) a obţinut 35.194 de voturi, ceea ce reprezintă 32,24%, Marius Bodea (Alianţa Dreapta Unită) – 28.440, respectiv 26,05%, Cosette-Paula Chichirău (Partidul România Echitate Comunitate Onestitate) – 16.216 voturi, respectiv 14,85%, Bogdan Radu Balanişcu (PSD) – 14.214 voturi, respectiv 14,85%, Tudor Ciuhodaru (AUR) a obţinut 9.748 voturi, respectiv 8,93%.

Referendum pentru demiterea primarului Mihai Chirica

Marius Bodea, principalul contracandidat al primarului Mihai Chirica la alegerile de pe 9 iunie, dorește să continue lupta pentru Palatul Roznovanu. Astfel, acesta este gata să organizeze un referendum pentru demiterea primarului și susține că legea îi permite acest lucru.

Pentru ca ideea să se concretizeze, Marius Bodea trebuie să obțină semnătura de la 25% dintre ieșenii cu drept de vot.

„Un astfel de referendum se poate organiza, este o chestiune care se află în lege. Tot timpul, Legea Administrației Publice și mai nou Codul Administrativ a prevăzut și prevede posibilitatea ca într-o comunitate cum este municipiul Iași să organizeze referendum pentru demiterea primarului. Este o prevedere legală, au mai fost în țară astfel de demersuri, ele sunt extrem de complicate pentru că trebuie ca 25% dintre ieșenii cu drept de vot să semneze acest demers. După acest pas, lista de depune la Prefectul județului, se numără, se validează și prefectul este obligat să declanșeze referendumul. Acesta are o întrebare simplă, dacă cetățenii sunt de acord cu demiterea actualului primar. Ieșenii sunt chemați să decidă și sunt ferm convins că dacă reușim să strângem acele semnături, primarul Iașului poate să plece imediat acasă după ce-și preia mandatul, să redăm orașul ieșenilor, să scăpăm de corupție și incompetență”, a declarat Marius Bodea, pentru Viva FM Iași.

Primarul Mihai Chirica a fost contactat de reporterii Viva FM Iași și a vorbit despre inițiativa lui Marius Bodea. Edilul susține că nu este posibil ca un astfel de referendum să fie organizat și nu simte că postul lui este pus în pericol.

„E foarte simplu de văzut că domnul fost candidat Marius Bodea suferă foarte mult din cauza eșecului. Nu știe să privească lucrurile cu realism și încearcă să atragă atenția. Ceea ce s-a remarcat este că domnul Bodea a avut o campanie urâtă, plină de trivialități, un caracter mărunt din punctul meu de vedere, care nu trebuie să mai atragă atenția nimănui. Ceea ce face dumnealui acum face diferența între un primar ales de cetățeni și un politruc care a trăit numai în Parlament, pe banii statului, care nu poate să facă mai mult de atât. Organizarea unui referendum se face în condițiile în care se urmărește obținerea unor anumite decizii ale populației, care se pot materializa într-o hotărâre de Consiliu Local, cum ar fi un referendum care să decidă dacă un anumit tip de vehicul să intre sau nu în oraș. Aleșii locali se aleg, în democrație, la vot. Nu pot fi demiși prin referendum, nu există noțiunea aceasta. Astfel, nu știu despre ce vorbește domnul Bodea”, a declarat Mihai Chirica, primarul municipiului Iași, pentru Viva FM Iași.

Legitimitatea lui Mihai Chirica, pusă sub semnul întrebării

Marius Bodea, candidat la Primăria Municipiului Iași din partea Alianța Dreaptă Unită, susține că pe Mihai Chirica l-au votat doar 11% dintre ieșenii cu drept de vot, iar acest lucru nu îi oferă legitimitate pentru un nou mandat de primar.

„S-a demonstrat în cifre că sunt singurul candidat care putea să-l bată pe Mihai Chirica. Doar 11% dintre ieșenii cu drept de vot l-au votat pe Mihai Chirica, asta nu este o reprezentare solidă în comunitate. Rezultatul este acesta, eu nu îl contrazic. Dacă comunitatea va decide să îl demită, îl vom demite. După demiterea primarului se organizează alegeri. Dacă toate partidele politice care au avut candidați la aceste alegeri și au fost oneste în demersul lor de a-l înlătura pe Mihai Chirica se așează la masă, ne adumăm toți, putem să-l demitem și apoi ieșenii să aleagă, fără să mai fie păcăliți, pe candidatul cu cele mai mari șanse”, a mai spus Marius Bodea, pentru Viva FM Iași.

Primarul Mihai Chirica a vorbit despre acest subiect și a ținut să puncteze că Marius Bodea, principalul său contracandidat, a obținut cu aproximativ 10.000 de voturi mai puțin.

„Am mai auzit textul cu legitimitatea și de la doamna Chichirău la sfârșitul alegerilor din 2020. Este curios că despre legitimitate vorbesc pierzătorii. Probabil dumnealui nu a văzut că a fost votat cu aproape 10.000 de voturi mai puțin ca mine. Totuși, vorbește de legitimitate. Acele 10.000 de voturi în plus nu îi dau dreptul de a vorbi despre legitimitate. Legitimitatea este, în democrație, cea dată prin exprimarea liberă, în cabina de vot”, a mai spus Mihai Chirica.

Scenariul prin care Mihai Chirica poate fi în continuare primar chiar dacă va fi demis

Chiar dacă referendumul de demitere al primarului va reuși și Mihai Chirica va fi înlăturat de la Palatul Roznovanu, acest lucru nu înseamnă că liberalul nu va avea ocazia să obțină un nou mandat. Edilul va putea candida la alegerile care vor fi organizate în cazul în care va fi demis prin referendum.

„Mihai Chirica are dreptul să candideze după ce a fost demis, dar sunt ferm convins că atâta timp cât 70% dintre ieșeni nu l-au mai vrut, căci acesta este rezultatul alegerilor, s-a înțeles ce înseamnă votul util. Ieșenii s-au luat după cei plătiți de Mihai Chirica să rupă voturi de la mine și au fost păcăliți. Ieșenii și-au dat seama iar reacția furibundă pe care am văzut-o la votanții altor candidați mi-a dat de înțeles că s-au trezit”, a mai spus Marius Bodea

Ce spun ceilalți candidați la Primăria Municipiului Iași

Cosette Chichirău, candidat la Primăria Municipiului Iași din partea CURAJ, a vorbit pentru Viva FM despre ipoteza lansată în spațiul public de către Marius Bodea.

„Alegereli sunt cel mai bun referendum. Din păcate, Mihai Chirica a câștigat încă un mandat. Cu toate acestea, Mihai Chirica a fost votat. Un referendum ar putea avea loc peste ceva timp, când oamenii poate si mai gândesc și votează altfel. I-aș sugera domnului Bodea să vadă ce a greșit, poate campania lui nu a fost foarte fericită. Să-și ia câteva săptămâni și să se gândească la cum s-a comportat în această campanie și în cei 26 de ani de când e în politică. Totodată, ar trebui să se gândească dacă nu cumva ar trebui să facă un pas în spate permanent”, a declarat Cosette Chichirău.

 

Citește și: https://vivafm.ro/2024/06/10/iasul-si-a-ales-primarul-ce-au-declarat-principalii-candidati-dupa-aflarea-rezultatelor/

Vizitează și: prezenta.roaep.ro

comments

comments