full screen background image

Iașul și-a ales primarul. Ce au declarat principalii candidați după aflarea rezultatelor

34,65% dintre persoanele cu drept de vot din municipiul Iași au fost prezente la urne pe data de 9 iunie 2024. Astfel, capitala Moldovei și-a ales primarul, iar Mihai Chirica, candidat din partea PNL, a reușit să obțină un nou mandat și va fi la cârma orașului în următorii patru ani. Pe poziția a doua s-a aflat Marius Bodea, urmat de Cosette Chichirău și de Bogdan Balanișcu.

Imediat după aflarea rezultatelor, principalii candidați pentru fotoliul de primar al Iașului au ieșit cu declarații pentru ieșenii care au fost prezenți la secțiile de votare pe data de 9 iunie 2024.

Mihai Chirica, primar pentru următorii patru ani

Mihai Chirica va fi primarul Iașului pentru următorii patru ani și a transmis un mesaj de mulțumire pentru ieșeni.

„Dragi ieșeni, vă mulțumesc că ați ieșit la vot, indiferent de opțiunea dumneavoastră politică. Acesta este marele câștig al democrației: diversitatea opiniilor și respectul pentru fiecare dintre aceasta.
Le mulțumesc și celor care au avut încredere în mine și care mi-au încredințat un nou mandat.
Celor care nu au votat echipa propusă de noi: suntem datori să fim mai convingători și să vă explicăm, zi de zi, proiectele noastre, în beneficiul Iașului.
Îi felicit și pe ceilalți competitori politici. Odată campania electorală încheiată, trebuie să punem interesul comunității noastre mai presus de orgolii personale”, a specificat Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași.

Marius Bodea, decis să continue lupta

Marius Bodea, care a fost al doilea în topul preferințelor ieșenilor, le-a promis celor care l-au votat că va continua lupta pe care a început-o, vorbind și despre contracandidații pe care i-a avut la alegerile de pe 9 iunie 2024.
„Cine a mințit și cine a spus adevărul. Sau despre cum câștigă mafioții cu ajutorul celor frustrați.
Este o zi tristă pentru Iași, așa cum o resimt majoritatea celor care s-au prezentat ieri la vot. O majoritate clară i-a dat un vot de blam lui Mihai Chirica. Este o dezamăgire pe care mi-o transmiteți de când au început să apară rezultatele parțiale. Prin mașinăria infernală a alegerilor într-un singur tur și cu sprijinul direct sau indirect al unui candidat menit să-mi reducă voturile, Mihai Chirica redevine primar al orașului. Știu că sună a banc prost, dar e realitatea cifrelor. Asta e democrația de tip Belarus perpetuată de PSD, PNL, UDMR, fără tur 2.
Alegătorii nu greșesc niciodată, pentru că votul lor este suveran. Dar politicienii care își pun frustrările într-o candidatură pentru sine, iar nu pentru oameni, și care sunt orbiți de ură… DA. Ei greșesc.
Astăzi se vede clar, pe voturi, că singura bătălie care s-a dus tot timpul a fost între mine și Chirica. Nu între mine și candidatul PSD, AUR sau Cosette Chichirău. Din păcate, alături de Sebastian Burduja, Cosette Chichirău intră în topul neoficial al candidaților care au produs cele mai mari gogomănii pe centimetru pătrat în campania asta. La București n-a contat, la Iași a contat enorm. Și ne costă acum încă măcar un an cu Mihai Chirica primar.
Îmi spunea cineva, hâtru, că eu n-am înțeles că la Iași Primăria nu se câștigă la urne, ci se lasă moștenire după ce primarul în funcție ori se duce ambasador, ori la pușcărie. Dar oare chiar asta merită Iașul și ieșenii?
Eu am mai trăit o dată povestea asta despre mafie și voturi împărțite. În 2016, un necunoscut s-a lansat pe orbită și l-a făcut pe Chirica primar. A sfârșit, rușinos, în brațele mafiei imobiliare, asigurându-i votul de aur în Consiliul Local. Ce s-a mai auzit de el? Dar Cosette Chichirău ce credeți că va face cu voturile voastre?
Și dacă astăzi e o zi tristă, nu înseamnă că toate vor fi la fel. Pentru că asta îi macină pe mafioți – că Bodea nu se lasă. Că nu se mai oprește. De asta comandă toate campaniile plătite cu bani grei împotriva mea. De asta pun candidați care să îmi scadă șansele. Și, atunci, în fața mafioților, ai două alegeri. Să te retragi ca să ai o viață liniștită, să îi lași să câștige, sau să te bați în continuare.
Cunoscându-mă de-acum bine, cu absolut toate ale mele puse în raft ca la expoziție, voi ce credeți că o să fac?”, a scris Marius Bodea pe pagina personală de Facebook.

Cosette Chichirău, mulțumită de rezultatul obținut

Cosette Chichirău s-a declarat mulțumită de rezultatul pe care l-a obținut la alegerile locale.

„Mulțumim, Iași! Le mulțumesc celor peste 15.000 de ieșeni care ne-au votat și le mulțumesc tuturor celor care au mers ieri la vot. Democrația înseamnă să-ți exprimi liber opțiunea, dar și să o respecți pe a celui de lângă tine.
Rezultatul pe care l-am obținut împreună cu echipa CURAJ este unul excelent, ținând cont de condițiile în care am concurat. Vorbim despre un partid cu totul nou, fără bani de la buget, fără reprezentanți în secțiile de vot. Am fost atacați și sabotați constant în ultimele luni, am fost interziși în presă. Cu toate acestea, rezultatul este mult peste ceea ce își imaginau toți adversarii noștri.
Cele 15 procente pe care le-am obținut confirmă că eu și partidul pe care îl conduc îi reprezentăm pe acei ieșeni care vor un cu totul alt tip de politică și de administrație. Îi reprezentăm pe ieșenii care vor oameni competenți și onești, nu pioni ai vechiului sistem politic.
CURAJ va avea consilieri locali în următorii 4 ani și vom face opoziție rațională la actuala administrație. Vom continua să fim prezenți în stradă, în comunitățile din Iași, vom avea mereu ușa deschisă oamenilor obișnuiți și vom construi mult în următorii 4 ani.
*Celor care spun că alți candidați au pierdut sau au câștigat din cauza mea, îi invit să se uite pe cifre. Marius Bodea este plafonat la un scor maxim cu 2 în față. Asta se știa dinainte de alegeri. Cu trei partide în spate, nu a reușit mai mult de 25%, la o prezență foarte mare. Nici la București, USR nu a luat mai mult. Eu am luat singură 15 procente, cu un partid necunoscut și în ciuda tuturor obstacolelor.
Dacă USR m-ar fi susținut pe mine, alături de CURAJ, l-aș fi snopit pe Chirica ca la București. Eu aș fi luat și voturile USR dacă Bodea nu candida, dar Bodea nu ar fi luat și voturile mele dacă eu nu candidam. Este clar acest lucru când ne uităm în alte orașe unde USR a candidat fără să fie un alt candidat pe culoar. De exemplu, la Constanța, Stelian Ion de la USR a luat fix voturile USR din 2020, cum a luat și Bodea. Dacă eu nu candidam, ieșenii fie ar fi stat acasă, fie s-ar fi îndreptat spre alți candidați în afară de urmașii lui Nichita – Fenechiu.
Nu pot să închei fără să spun un mare mulțumesc echipei CURAJ”, a scris Cosette Chichirău, pe pagina personală de Facebook.
Citește și: prezenta.roaep.ro

comments

comments