full screen background image

8 dosare penale privind incidente electorale

Până la ora 21.00, la nivelul judeţului Suceava, procesul electoral s-a desfășurat fără producerea unor incidente deosebite de ordine publică.

Toate sesizările cu caracter electoral primite sunt gestionate corespunzător și echidistant, după finalizarea verificărilor urmând a se stabili care dintre acestea se confirmă.

Până la ora 21:00, au fost înregistrate opt dosare penale privind incidente electorale și au fost aplicate 12 sancțiuni contravenționale, polițiștii acționând condescendent în raport cu gravitatea situațiilor sesizate. În nici una dintre situațiile pentru care s-au aplicat măsurile legale penale sau contravenționale nu s-au înregistrat comportamente de tip violent, faptele vizând aspecte procedurale specifice legislației electorale, fără a fi asociate cu acțiuni de tulburare a ordinii și liniștii publice.

Structurile Ministerului Afacerilor Interne din județul Suceava desfăşoară în continuare activităţi în sistem integrat pe toată perioada desfăşurării procesului electoral, pentru a asigura exercitarea dreptului la vot în condiţii de siguranţă şi pentru a verifica şi sancţiona cu celeritate orice semnalare de incident sau încălcare a normelor legale.

Odată cu lăsarea serii, au fost dispuse măsuri sporite de siguranță pentru cetățeni, fiind desfășurate activități proactive pe linia siguranței rutiere și prevenirii faptelor antisociale de natură a aduce atingere ordinii și liniștii publice. De asemenea, sunt constituite și rezerve de intervenție, incusiv grupe din cadrul Serviciului Acțiuni Speciale – IPJ Suceava și de jandarmi din cadrul Inspectoartului de Jandami Județean Suceava, capabile să intervină în cel mai scurt timp, dacă situația o impune.

Pentru orele următoare, efectivele Ministerului Afacerilor Interne își vor concentra misiunile pe menținerea ordinii și siguranței publice, cu precădere în zona secțiilor de votare pentru ca procesul de vot și celelate activități specifice ulterioare să decurgă fără probleme.

Sancționată contravențional pentru fotografierea buletinului de vot

La data de 09.06.2024, ora 14:57, polițiștii au fost sesizați despre faptul că o persoană ar fi realizat o fotografie la buletinul de vot în încinta secției de votare.
Având în vedere cele sesizate, echipa operativă a efectuat verificări constatând faptul că la data de 09.06.2024, în jurul orelor 14.50, în timp ce se afla în incinta unei secții de votare de pe raza comunei Ipotești, o femeie și-a exercitat dreptul de votare după care a efectuat o fotografie la buletinul de vot cu telefonul mobil.
Femeia a fost sancționată contravențional conform art. 108, pct. 31 lit o din Legea 115/2015.

Dosar penal pentru fraudă la vot

La data de 09.06.2024, ora 15:15, Poliția municipiului Vatra Dornei a fost sesizată prin sistemul SIMPV cu privire la faptul că la o secție de votare din comuna Cîrlibaba a fost comis un incident electoral, respectiv „validare alegător neînscris pe listele electorale”.
Echipa operativă constituită pentru efectuarea verificărilor a constatat că un cetățean român cu domiciliul în străinătate s-a prezentat la o secție de votare din comuna Cîrlibaba, jud. Suceava și a prezentat pașaportul pentru validare în vederea exercitării dreptului la vot.
După ce a prezentat pașaportul operatorului din cadrul secției de votare, acesta a constatat faptul că bărbatul nu figurează pe lista electorală permanentă, fiind înscris pe lista electorală suplimentară, permițându-i să-și exercite dreptul la vot pentru alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 dar și alegerile pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2024.
În urma verificărilor efectuate de polițiști în bazele de date specifice, s-a stabilit faptul că bărbatul nu figurează cu domiciliul ori reședinta pe teritoriul României.
S-a întocmit dosar penal sub aspectul săvărșirii infracțiunii de ,,fraudă la vot”, faptă prev si ped de art. 387 alin. 1 lit a din Codul penal.

Informații pe care trebuie să le cunoașteți:

Alegătorii care la ora 22.00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând, în afara sediului Secției de votare pentru a intra în localul de vot pot să își exercite dreptul de vot și pot vota până cel mult la ora 23.59.

Codul Penal prevede la Titlul IX, art. 385 – 391 și 393, care sunt faptele care constituie infracţiuni electorale, și care sunt pedepsele prevăzute de lege: împiedicarea exercitării drepturilor electorale, coruperea alegătorilor, frauda la vot, frauda la votul electronic, violarea confidențialității votului, nerespectarea regimului urnei de vot, falsificarea documentelor și evidențelor electorale.

În legătură cu contravențiile legate de procesul alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European și pentru autoritățile administrației publice locale, desfășurate la data de 9 iunie 2024, se va aplica regimul sancționator prevăzut de Legea nr. 115/2015, pentru alegerea autorităților administrației publice locale, pentru modificarea Legii administrației publice locale nr. 215/2001, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali.

Astfel, se sancționează: refuzul oricărei persoane de a se conforma dispozițiilor președintelui biroului electoral al secției de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot și în împrejurimi, persoanele care consumă sau comercializează băuturi alcoolice pe o distanță de 500 de metri în jurul localului de vot, persoanele care continuă propaganda electorală după încheierea campaniei electorale sau sfătuiesc alegătorii la sediul secțiilor de votare sau în împrejurimi să voteze sau să nu voteze un anumit candidat, precum și fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot de către alegători în timpul exercitării dreptului de vot.

Sesizați orice încălcare a legii electorale la 112!

comments

comments