full screen background image

45,98% prezența la vot în județul Botoșani

45,98 % dintre cei  375.000 de botoșăneni cu drept de vot și-au exprimat, astăzi, până la ora 22.00, opţiunile electorale pentru alegerile europarlamentare și locale.

Cei mai mulți au vârste de peste 45 de ani, așa cum arată datele Centralizate de Autoritatea Electorală Permanentă.

60% din voturile exprimate au fost în mediu rural.

3.536 de cetățeni au votat cu urna mobilă.

Cea mai mare prezență înregistrată în județ – 85% este în cătunul Gorovei, unde sunt 26 de alegători,  procente de peste 70% fiind înregistrate și în localitățile Poiana și Popeni, din comuna Brăești, dar și în comuna Dimăcheni., iar peste 80% în localitatea Costinești din comuna Leorda, unde sunt 128 de votanți.

Cea mai  mai scăzută prezență  2,32 % – este înregistrată în secția de votare 407 din comuna Vârfu Câmpului, unde, din cei 1935 de alegători înscriși, au votat doar 43. Aici sunt arondați și ucrainenii care au obținut cetățenia română si locuiesc fictiv în comună, ceea ce a determinat, la fiecare proces electoral, o prezență extrem de scăzută.

Deasemeni, în localitatea Păltiniș, prezența a vot a fost de 12,4%, iar la Ripiceni de 16,6%.

De la începutul procesului electoral și până  la ora 20:00, la nivelul județului Botoșani au fost semnalate 37 de incidente în legătură cu procesul electoral, dintre acestea, 15 nu s-au confirmat, iar în cinci dintre cazuri, pentru asigurarea cadrului legal necesar verificărilor, au fost întocmite dosare penale pentru infracțiunile de fraudă la vot, coruperea alegătorilor și fals în înscrisuri oficiale.

9 persoane au fost amendate cu aproape 10.000 de lei pentru comercializarea si consumul de băuturi alcoolice în preajma secțiilor de votare,  fotografierea buletinelor de vot sau pentru influențarea altor persoane să voteze un anumit candidat.

 

comments

comments