full screen background image

USV, partener al Forumului Belgia – România

În perioada 29 mai – 1 iunie, la Suceava are loc Forumul Belgia – România, intitulat „Acțiuni locale reziliente pentru o Europă durabilă a cetățenilor. Provocări și punți de legătură”, organizat la inițiativa Asociației ADR – Vlaanderen (Acțiunea Satelor Românești – Flandra), cu participarea Excelenței Sale, domnul John Cornet D’Elzius, Ambasadorul Belgiei în România.

Evenimentul își propune să adune reprezentanți ai structurilor implicate în problematica migrației, atât de la nivel local, cât și de la nivel central din România, cu omologi din Belgia, pentru dezbaterea subiectelor comune de interes, fiind găzduit de Consiliul Județean Suceava și de Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV).

În secțiunea plenară a Forumului, care va avea loc astăzi, începând cu ora 10:00, în Aula din corpul E al USV, vor lua cuvântul doamna prorector prof. univ. dr. Gabriela Prelipcean, cu intervenția întitulată The Role of Stefan cel Mare University of Suceava in Community Development, Patrick Van den Nieuwenhof, din partea ADR – Vlaanderen, cu intervenția intitulată Home Sweet Home, prof. univ. dr. Monica Roman, despre International Migration and Return in Romania: recent trends and effects, și prof. univ. dr. Sebastian Bruque, din partea Universității Jaen (Spania) și a consorțiului NEOLAiA, cu intervenția întitulată High Education Institution – internationalization strategies for sustainable development. Mesajele și dezbaterile din cadrul secțiunii plenare vor fi completate de posibilitatea vizitării standurilor organizațiilor invitate din Belgia și din România, care derulează activități legate de tematica evenimentului.

În cadrul Forumului va avea loc și cea de a XX-a ediție a Conferinței COSD – Challenges and Opportunities for a Sustainable Development, organizată de Facultatea de Economie, Administrație și Afaceri. După deschiderea în plen, participanții vor lua parte la paneluri de prezentări și dezbateri. Programul acestora este detaliat pe paginile de promovare a evenimentului: http://conferinta.feaa.usv.ro/index.php/iec/cosd2024 și https://fobero.eu/en/decentralized-forum-belgium-romania-en/.

Acțiunea încurajează schimbul de informații, prezentarea problemelor, provocărilor și identificarea de soluții de către specialiști din Belgia și România, ce ar putea conduce la dezvoltarea de parteneriate de interes pentru organizațiile și instituțiile din cele două țări.

ADR – Vlaanderen (Acțiunea Satelor Românești – Flandra) este o asociație constituită în Belgia, în anul 1989, a cărei misiune este de a conecta românii și flamanzii, promovând incluziunea și reducerea neîncrederii populației flamande față de imigranți. ADR – Vlaanderen organizează la fiecare doi ani un astfel de forum, pe diverse teme de interes comun și cu participarea mai multor parteneri din cele două țări, ultimele două ediții fiind organizate în Iași și Timișoara.

Forumul organizat anul acesta la Suceava beneficiază de prezența Excelenței Sale, domnul John Cornet D’Elzius, Ambasadorul Belgiei în România, din agenda E.S. făcând parte și o întâlnire cu studenții USV, precum și vizitarea campusului.

Alături de USV, parteneri în organizarea evenimentului sunt Consiliul Județean Suceava, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, Primăria și Consiliul Local Suceava, Open Network (TON) for Community Development, Primăria și Consiliul Local Hânțești, iar forumul s-a bucurat de sprijinul sponsorilor Samdam Solutions, Mees chocolates, SIDEM, Gustă din Bucovina, Vinul Bun Suceava, Direcția pentru Agricultură Județeană Suceava, Altfel Distribuție Suceava.

Citeşte şi:

comments

comments