full screen background image

ATENȚIE LA INFRACȚIUNILE CIBERNETICE!

În ultima perioadă se constată o creștere a sesizărilor referitoare la săvârșirea  unor infracțiuni de înșelăciune în mediul online care au ca bază folosirea în mod nelegitim a imaginii unor personalități cunoscute și a unor companii de distribuție de utilități prin care utilizatorii sunt induși în eroare prin postări sponsorizate/reclame pe rețelele sociale să investească în acțiuni/criptomonede și să câștige sume de bani de câteva ori mai mari decât investiția inițială.

În fapt, infractorii adresează publicului invitația de a accesa anumite link-uri care conduc utilizatorii către o pagină unde li se solicită să completeze datele personale și să constituie un depozit. Pe site, sunt postate și testimoniale false ale unor „câștigători” care se bucură că au investit în acțiunile promovate ca fiind fabulos de rentabile.

Pentru a spori încrederea publicului în anunțurile false, mai multe personalități publice, a căror imagine a fost prelucrată folosindu-se programe/aplicații de editare pe bază de inteligență artificială,„recomandă”cumpărarea acestor acțiuni rentabile.

Cum vă  protejați împotriva atacurilor cibernetice?

 Nu deschideți email-uri, link-uri, atașamente ori imagini nesolicitate primite prin SMS care provin de la persoane necunoscute

  • Nu acționați în grabă. Luați-vă timp și verificați informațiile înainte de a trimite un răspuns.
  • Niciodată nu răspundeți unui SMS prin care vi se solicită codul PIN, parole de acces la contul de online banking ori alte credențiale de siguranță;
  • Contactați imediat banca dacă știți că ați răspuns unui astfel de mesaj sau ați furnizat detalii bancare în aceste condiții;
  • Raportați și ștergeți email-urile nesolicitate;
  • Folosiți o soluție de securitate;
  • Verificați cu atenție adresa de la care primiți mesajele;
  • Nu introduceți credențiale și nici nu deschideți linkuri fără a verifica încă o dată cu persoana/instituția/organizația de la care pare că primiți emailul sau SMS-ul, prin alt mijloc de comunicare ( ex. telefonic).

 În vederea detectării și evitării principalelor amenințări din mediul online, vă puteți antrena pe site-ul https://sigurantaonline.ro, pentru a vă testa abilitățile și îmbunătăți cunoștințele de a nu cădea în capcana infractorilor cibernetici.

 

 

comments

comments