full screen background image

Muzeul Multidiversității culturale din Botoșani a fost finalizat

Primăria municipiului Botoșani a finalizat lucrările la Muzeul Transfrontalier Multimedia al Diversității Culturale, creat în cadrul proiectului „Întoarcere la rădăcinile noastre comune”, prin Programului Comun România-Ucraina 2014-2020, Instrumentul European de Vecinătate.

Botoșănenii și turiștii vor beneficia de o experiență inedită în muzeul amplasat într-unul din beciurile Centrului Istoric.

Muzeul prezintă municipiul Botoșani ca una dintre localitățile din România și din Europa unde au conviețuit și conviețuiesc în continuare alături de români comunități de evrei, armeni, lipoveni și rromi.

Echipa de proiect a organizat întâlniri cu persoane interesate din instituții de cultură și organizații non-guvernamentale relevante, reprezentanți ai etniilor și membri ai comunității interesați să contribuie la crearea suportului informațional al muzeului, pentru a realiza un produs turistic unic în regiune.

Beciurile din Centrul Istoric au fost scanate utilizând cele mai noi tehnologii, iar în urma scanării, s-a confirmat că așa zisele „catacombe” din centrul orașului creează un labirint subteran.

Prima valorificare turistică a unui astfel de beci a fost făcută în cadrul acestui proiect transfrontalier.

Proiectul „Întoarcere la rădăcinile noastre comune” este implementat de Primăria Municipiului Botoșani, în calitate de lider de parteneriat, alături de Direcția Județeană pentru Cultură Botoșani, iar din Ucraina partenerii proiectului sunt Direcția pentru Dezvoltare Economică, Ecologie și Eficiență Energetică din cadrul Primăriei Ivano Frankivsk și Centrul de Resurse pentru Dezvoltare Municipală și Regională.

Partenerii din Ucraina au înființat un muzeu dedicat armelor, într-o clădire de patrimoniu din orașul Ivano Frankivsk.

Valoarea acestui proiect este de 938.560 euro, din care 520.800 euro au revenit Primăriei botoșănene.

Cel mai modern și frumos muzeu din municipiu așteaptă acreditarea din partea Ministerului Culturii, pentru a-și deschide porțile pentru vizitatori.

El va fi administrat de Centrul Național de Informare și Promovare Turistică și va avea un un custode și un muzeograf.

”Accesând QR-coduri aveți acces la rezultatele scanării noastre și la ceea ce a pus bazele viitorului proiect la care lucrăm în momentul de față pentru Casa Ankele. Avem monitoare dedicate pentru fiecare etnie și foarte multe informații despre istoria fiecărei etnii”, a spus Raluca Bălășcău.

comments

comments