full screen background image

Doza de educaţie: Din nou, cu recunoștință

Doza de educaţie (DDE) – Am ajuns la o vârstă frumoasă, la care simt că mare parte din lucrurile și oamenii din viața mea și-au găsit locul potrivit. Singurele cărora mi-a rămas să le caut locul destul de des sunt întâmplările. Noi în fiecare zi. Sunt multe toate întâmplările astea, dar am noroc cu oamenii din viața mea, care sunt aproape, stabili și prea puțin volatili. Pentru că la cât de multe îmi sunt întâmplările, m-aș putea rătăci printre ele.

Și mai este ceva ce se adaugă oamenilor stabili… Recunoștința. E cea care mă trezește dis-de-dimineață și-mi zice că va fi o zi plină, de care e musai să mă bucur de la prima oră. Așa că, de când ziua a devenit mai lungă și mă trezesc cu răsăritul în geam, sunt recunoscătoare pentru el. Apoi sunt recunoscătoare pentru cafeaua fierbinte ce mă așteaptă pe terasă și sunt recunoscătoare câte zeci de minute mai târziu că au înflorit atât de frumos copacii în drum spre serviciu. Odată ajunsă la job sunt recunoscătoare pentru zâmbetul de început de zi al colegilor.

E drept că la scurt timp întâmplările încep să se precipite, multe, de tot felul. Și uit pentru o vreme de recunoștință. Însă îmi dau seama că mi-e mai puțin bine în lipsa ei. Pentru că recunoștința e cea care de fapt mă face să-mi identific mai bine resursele, să identific și în ceilalți resursele și să mă bucur că am făcut pași din nou, înainte.

La finele unei zile, găsesc inevitabil motive de recunoștință. Multe, din lucruri mărunte, dar însemnate pentru mine. Și uite așa merg mai departe…

E atât de importantă practicarea recunoștinței… Și poate fi chiar la îndemână pentru fiecare. Recunoștința e cea care te ajută să privești înainte, să vezi lucrurile mai luminoase, să privești spre alb, nu spre negru. Să iei învățătura potrivită din orice piedică, să relaționezi mai frumos cu ceilalți, să îi inspiri pe ceilalți.

Și nu în ultimul rând, practicând recunoștința… dormi mai bine noaptea. Iar dacă ești odihnit, ai mai multă energie a doua zi… pentru recunoștință. Și poți să privești spre partea plină a paharului.

Cu recunoștință deci, să vă fie și ziua aceasta, și zilele ce vor veni.

Pentru energie, și poftă de bine, și mers înainte!

prof. Maria Adriana Nichitean

 

comments

comments