full screen background image

Zilele Spitalului Clinic de Recuperare Iaşi

Peste 2.000 de medici din diferite specialităţi, fizioterapeuţi, psihologi, audiologi si asistenţi medicali participă, în această săptămână, la lucrările Zilelor Spitalului Clinic de Recuperare Iaşi.

Centrul de greutate al manifestării este reprezentat de Conferinţa „De la medicina clinică la inteligenţa artificială”, însoțită de ȋncă șase cursuri preconferinţă şi de formare medicală continuă din specialităţile cardiologie, etică şi economie sanitară, balneofizioterapie şi ORL.

„În ultimele luni am participat, cu interes, la câteva dezbateri despre inteligența artificială. Mai precis despre modul în care IA poate contribui la dezvoltarea și înnoirea unor domenii precum stomatologia, educația sau cultura.

Nu mai este loc de vreo îndoială. Viitorul aparține IA și depinde de noi să facem din această invenție absolut remarcabilă un prieten și nu un dușman. Vom reuși?!

Cred că principală problemă cu care ne confruntăm în acest moment este imposibilitatea de a prezice cum va evolua IA în următorii ani. Unii savanți consideră că în anul 2029 IA va depăși deja cu mult inteligența umană, ceea ce provoacă unora anumite frisoane, iar altora un entuziasm deloc temperat.
Privind IA în acest moment descoperim, dincolo de beneficiile aduse de această invenție, multe informații de tip deep-fake, multe infracțiuni cibernetice, multă manipulare, dar și multe sisteme informatice care pot îngrădi enorm libertatea individuală.

În ceea ce privește strict domeniul medical și, în particular, medicina de recuperare, speranța mea este ca IA să nu transforme omul într-o ființă artificială asemănătoare unui robot, ci să transforme robotul într-o unealtă capabilă de o anume empatie. Oare se poate?!

Medicina este dragoste, spuneau anticii, și aveau dreptate!”, a transmis primarul Mihai Chirica.

La Zilele Spitalului Clinic de Recuperare, pe parcursul a șase zile de lucrări ştiinţifice, aproximativ 150 de lectori prezintă cele mai noi informaţii ȋn disciplinele specifice recuperării medicale: cardiologie, pneumologie, neurologie, reumatologie, medicina muncii, ortopedie, ORL, fizioterapie și balneofizioterapie.

Materialele ştiințifice prezentate ȋn acest context vor fi integrate într-un volum cu ISBN la o editură acreditată de către Colegiul Medicilor din România.

comments

comments