full screen background image

O nouă metodă de fraudă, care îi vizează pe clienții băncilor

Polițiștii atrag atenția asupra unei noi metode de fraudă, care îi vizează pe clienții băncilor.

Noua metodă utilizată de infractori – denumită spoofing – implică transmiterea unor mesaje, prin e-mail sau SMS, aparent trimise de către instituții bancare de încredere cu privire la o plată suspectă făcută de persoana vătămată.

Într-un astfel de context, victimele sunt contactate de diverse persoane care se prezintă drept angajați ai Departamentului Antifraudă, din cadrul unor instituții bancare.

Apelurile sunt, de obicei, efectuate de pe numere de telefon similare cu cele ale unităților bancare.

Apelantul pretinde că există o plată suspectă și solicită informații personale, datele de pe card și codul de securitate pentru a anula acea tranzacție.

Este important să știți că instituțiile bancare nu vă vor solicita niciodată informații personale sau coduri de securitate prin telefon sau mesaje SMS.

De asemenea, trebuie să verificați întotdeauna autenticitatea apelurilor sau mesajelor primite, în special atunci când sunt implicate sume mari de bani sau date sensibile.

Dacă aveți dubii cu privire la legitimitatea unui apel sau mesaj, contactați direct instituția bancară în cauză folosind numerele de contact oficiale.

Cum te poți proteja de spoofing? 5 recomandări pentru utilizatori

Evită accesarea de link-uri sau atașamente din e-mail-uri, efectuarea unor plăți sau transmiterea de date confidențiale, fără o minimă documentare în prealabil, în special în cazul mesajelor venite din surse necunoscute;

Atenție la calitatea textului furnizat, precum eventuale greșeli de redactare, gramaticale sau de exprimare! De multe ori atacatorii se folosesc de instrumente automate de traducere;

Atunci când nu ești sigur de veridicitatea mesajului, poți valida telefonic cu expeditorul transmiterea lui;

Folosește o soluție de securitate (antivirus) actualizată;

Efectuează back-up (copierea datelor pe alte medii de stocare decât cel local) regulat și aplică actualizările de securitate, imediat ce acestea devin disponibile.

Citeşte şi: https://vivafm.ro/2024/03/16/revista-pentru-localnici-la-al-optulea-numar/

comments

comments