full screen background image

Doza de educaţie: Onestitate în versuri…

Pe 21 martie e rost de citit, dacă nu de vorbit, în versuri.

Nu, n-am încurcat calendarul, dar pentru că ziua de 21 martie este o zi în care se marchează și alte lucruri cu semnificații aparte, am ales să vorbesc astăzi despre poezie.

Pentru că pe 21 martie este și Ziua mondială a poeziei. Și asta pentru că nu am vrut să o las nesărbătorită anul acesta, având în vedere că adună din ce în ce mai puțini prieteni la petrecere.

Așa… vor spune unii… Și cu ce mă încălzește pe mine poezia de o trebui sărbătorită la mijloc de martie? Or cu ea, ori fără ea, tot cu noaptea în cap mă trezesc, tot mă agit până seara și tot a doua zi o iau de la capăt…. Și drept să spun… n-am ce contestație să aduc acestei observații. Programul fiecăruia rămâne o alegere personală, în fiecare zi, chiar și în cea dedicată poeziei.

Mă gândeam însă că e bine din când în când să ieșim din tăvălugul acesta, al alegerilor personale de azi, care seamănă izbitor cu alegerile de ieri și probabil nu vor avea nimic diferit față de cele de mâine. Și nu-mi spuneți că n-aveți resurse să faceți și altceva! Că n-aveți timp, nici bani, nici energie. Alegere personală fiind, resursele acestea pot fi găsite prin cotloane…

Astfel încât pe 21 martie, de ziua poeziei, să faceți o pauză de 5 minute. Oriunde ați fi: în autobuz, metrou, în dreapta șoferului personal.. să vă opriți din „nu am” și să reflectați. La ce vreți voi, recomandabil la ceea ce aveți, altceva decât grija zilei de mâine. La cât de multe cuvinte folosim peste zi, la cât de puține dintre ele reușesc să construiască și cât de multe dărâmă, la cât de multe nu reușesc să reflecte onest bucuriile și suferințele, iubirile și pierderile, visele și temerile. Să reflecte așa cum o fac cele din poezii. Cuvinte atemporale, traversând granițele limbajului și timpului.

Și reflectând… ce-ar fi ca pe 21 martie, să vă surprindeți șeful sau soțul sau șoferul de taxi, deschizând o carte. De poezie ideal. Și să citiți versuri ce ar putea să exprime mai curajos decât o facem în cuvinte nu prea alese, ce simțim și gândim.

Pe 21 martie aveți o scuză perfectă pentru onestitatea în versuri. E Ziua Mondială a poezie!

prof. Maria Adriana Nichitean

 

comments

comments