full screen background image

Primele împăduriri la Botoșani, în Luna Plantării Arborilor

Luna Plantării Arborilor, marcată anual în perioada  15 martie— 15 aprilie, a fost deschisă vineri, la Botoșani, cu o acțiune de împădurire pe o suprafață de teren aflată în Cantonul Silvic Rediu, Ocolul Silvic Botoşani.

La acţiune au participat reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului, Consiliului Judeţean, Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Comisariatului Gărzii de Mediu Botoşani, Gărzii Forestiere Suceava, Agenţiei Naţionale de Administrare a Ariilor Naturale Protejate, Palatului Copiilor și salariaţi ai Direcţiei Silvice Botoşani.

Este prima dintr-o serie de activități programate de Direcția Silvică Botoșani pentru această perioadă. Silvicultorii vor desfășura lucrări de împădurire a terenurilor forestiere, dar şi de igienizare a lizierelor şi traseelor frecventate de turişti.

Ing. Marius Havriș, directorul Direcției Silvice Botoșani:

În plus, Direcția Silvică, împreună cu Garda de Mediu, vin în sprijinul școlilor care desfășoară programele Săptămâna Verde și Săptămâna Altfel în perioada 15 martie – 15 aprilie, când este marcată Luna Plantării Arborilor.

Școlile care își propun să planteze arbori sau arbuști din pepinierele administrate de Direcția Silvică Botoșani sau să desfășoare alte activități de educație forestieră, în baza unui proiect, vor fi selectate săptămânal în perioada pană pe 12 aprilie.

În baza proiectului transmis pe adresa electronică a Gărzii de Mediu Botoșani, specialiștii din cadrul Direcției Silvice împreună cu coordonatorul pe școală vor stabili speciile de arbori sau arbuști care se pretează a fi plantați pe amplasament propus sau alte activități de educație forestieră.

Cristina Kashyap, comisarul șef al Gărzii de Mediu Botoșani:

Pentru regenerarea pădurilor, Direcția Silvică Botoșani va împăduri integral: 27 ha de teren, din care în această primăvară 22 ha în fond forestier de stat și va efectua completări pe 32 de hectare de plantaţii pe care s-au înregistrat pierderi normale sau afectate de seceta din anul trecut. Deasemenea, vor fi efectuate regenerări naturale în suprafeţe de pădure de stat pe 133 de hectare, din care 82 în primăvară.

În total, în această  primăvară vor fi plantați peste 237 mii de puieţi toți provenind din pepinierele proprii.

Cele mai multe suprafeţe se vor planta cu: gorun,stejar, fag, salcâm, salcie, plop, frasin, paltin, ulm, cireş, tei şi sălcioară. Acestea sunt răspândite în tot județul, în special în locurile de pe care s-au efectuat tăieri rase la arboretele în curs de uscare sau ajunse la vârsta exploatabilității.

Cele mai mari suprafețe de plantat în această primăvară sunt:

Pădurea Oneaga, com. Cristești – 3 ha, din cadrul O.S. Botosani

Pădurea Păltiniș – 5 ha, Pădurea Bajura 6 ha din cadrul O.S. Darabani

Pădurea Brăești – 2 ha din cadrul O.S. Dorohoi

Pădurea Orășeni, com. Curtești – 4 ha, Pădurea Balta Arsă, com. Curtești -3 ha, din O.S. Mihai Eminescu

Pădurea Runc – Bahlui, com. Frumuşica – 8 ha, din cadrul O.S. Flămânzi

Pădurea Guranda, com. Durnești -3 ha, din cadrul O.S. Truşeşti

Vă recomandăm să citiți și:

O nouă sesiune de depunere de proiecte la AFM

comments

comments