full screen background image

Doza de educaţie: Talent, perseverență și metodă

Cel de al patrulea modul al acestui an școlar își urmează cursul. Cu materie multă de predat și de învățat, în condițiile în care cheful celor din bănci pentru a învăța, este la fel de schimbător ca și primăvara aceasta.

Uneori ne dorim să-i ajutăm mai mult pe elevii familiei, fie că sunt mari sau mici. Să-i ajutăm, chiar și în ciuda refuzului lor politicos, ce ia în considerare că avem multe altele mai importante de făcut decât să-i ajutăm pe ei în vreun fel să se descurce mai bine cu pregătirea pentru școală.

Și totuși există părinți care își doresc cu tot dinadinsul să-i ajute și rezistă îndemnurilor politicoase de a-și face treburile lor și a nu sta cu ochii pe elevii familiei. Pentru aceia m-am gândit astăzi să prezint câteva trucuri, ce ar putea să funcționeze în cazul studioșilor, indiferent de nivelul de învățământ la care s-ar afla. Trucuri pe care le-am aflat citind sau chiar experimentând, de-a lungul timpului.

Primul ar fi legat de faptul că cel care învață ar trebui să știe că e mai eficient să înveți zilnic câte puțin, decât ore întregi într-o singură zi, înainte de un test. Pentru că atunci când încercăm să asimilăm o cantitate mare de informații, activăm memoria de scurtă durată. Foarte puternică, dar scurtă, cum spuneam. Iar dacă învățarea zilnică se face după un program, zilnic la aproximativ aceeași oră și în același loc, antrenăm creierul să fie pregătit, iar asimilarea informațiilor va fi mai rapidă.

Mi-a plăcut una din metodele despre care am citit, ce ar putea ajuta la o învățare mai temeinică: să înveți ca și cum ai avea de învățat apoi la rândul tău, pe altcineva. Există studii care au demonstrat că cei evaluați, care s-au pregătit astfel, au obținut rezultate mult mai bune. Explicația? Creierul a structurat se pare diferit materia. Astfel, îi poți cere copilului să îți explice ție ceea ce a învățat.

Mai sunt și alte lucruri demne de luat în seamă, pe care însă vi le-am mai explicat pe larg, drept urmare doar le enumăr astăzi, spre reamintire: stabilirea obiectivelor înainte de învățare, îndepărtarea oricărui gadget ce ar putea să distragă atenția dublând timpul petrecut în acest scop, precum și testarea cunoștințelor imediat după finalizarea învățării, pentru a vedea unde mai trebuie insistat.

Carevasăzică o învățare mai ușoară este influențată nu numai de inteligență, talent și peseverență. Metodele folosite contează la fel de mult. Poate veți ține cont și de cele reamintite astăzi, pentru a vă ușura bunele intenții de a-i ajuta pe elevii familiei. O doză zilnică de educație poate fi și ea de ajutor.

prof. Maria Adriana Nichitean

 

comments

comments