full screen background image

Doza de educaţie: Trei ceasuri de marți

Doza de educaţie (DDE) – În fiecare dimineață, când soarele abia dă semne de trezire, o aventură epică pare să înceapă pentru cei mulți dintre noi, cei care avem program fix de muncă sau învățătură: trezitul de dimineață. Unii se trezesc revigorați de parcă ar fi primit o doză dublă de cafea chiar în somn, înainte de trezire, pe când alții simt că ar fi bine să-și întoarcă perna și să ignore cu desăvârșire orice sunet de alarmă.

Pentru cei care iubesc perna și mai mult într-o dimineață de marți, pot să le spun că au ca scuză suplimentară: „cele trei ceasuri”. Rele. De marți. A căror legendă, cei care se trezesc „turbo” de dimineață, ar trebui să o știe, pentru a-i înțelege mai bine.

Legenda spune că există anumite zile când ceasul biologic al omului este în contradictoriu cu întreaga existență, iar martea este desemnată ca fiind „cea mai rea dintre toate”, având în ea toate ceasurile rele, în număr de trei, adunate.

Primul ceas rău de marți este „Ceasul zgâriat”, care pare să aibă un sadism înnăscut. E ceasul din dimineața de marți în care îți simți ochii la trezire de parcă ai fi făcut un tur prin Sahara, cu pleoapele pline de nisip și cu simțurile amorțite. Orice încercare de a te ridica din pat este întâmpinată de un val de lene și confort, care te împinge să rămâi sub plapumă.

Al doilea dușman al trezirii din dimineață de marți este „Ceasul Amânării”, un maestru al întârzierii și al justificărilor. În dimineața aceasta, fiecare sunet al alarmei pare să fie o invitație la „cinci minute în plus”, care se transformă rapid într-o jumătate de oră de somn în plus. În acest interval, timpul își pierde noțiunea și, brusc, ești surprins să descoperi că ai întârziat deja…deci asta e.

Dar cel mai temut dintre ceasurile rele este „Ceasul Greșelii”. Acesta pare să se joace cu mințile noastre, schimbând setările alarmei fără să-ți dai seama. În dimineața de marți ai șanse să descoperi cu groază că ai setat alarma pentru ora greșită sau că ai uitat complet să o setezi complet. O cursă contracronometru se declanșează pentru a ajunge la timp la locul de muncă sau la școală, în timp ce te întrebi cum de ai putut să te lași pradă acestor diabolice mecanisme de sabotaj ale zilei de marți….

Explicația e simplă… trei ceasuri rele de marți, toate sabotoare ale comportamentului matinal.

Una peste alta, o zi pe săptămână nu-i bai dacă ești imperfect, intârziat de cesurile rele de marți. Rămân celelalte zile pentru perfecțiune… sau nu.
Important este să realizăm, măcar, cât de importantă e fiecare clipă, indiferent dacă o dormim sau nu.

prof. Maria Adriana Nichitean

 

comments

comments