Misiunea Seminarului Teologic Liceal Ortodox ”Sfântul Gheorghe” Botoșani și deviza ”O școală pentru minte, suflet și trup” pot fi împlinite și prin realizarea activităților proiectului ”Școală pentru viață”, aprobat de către Ministerul Educației, în Calendarul activităților interregionale 2024.
Proiectul ”Școală pentru viață” are ca scop formarea la adolescenți a unor abilități de viață atât de necesare pentru integrarea socio-profesională, precum și pentru succesul școlar, iar în unitatea noastră, colectivul de profesori le oferă elevilor, pe lângă cunoștințele specifice disciplinelor predate și informații utile în dezvoltarea personală, pentru integrarea socială și profesională.
Timp de șase ani, ediție după ediție, proiectul a obținut rezultate notabile și a avut impactul scontat mai întâi la nivel local, apoi județean, fiind deja cunoscut de către partenerii și colaboratorii noștri. Zeci de elevi ai liceului nostru vor participa și anul acesta la activități precum: Drepturile și obligațiile cetățenilor europeni, Stop bullying, start loving, Noțiuni de prim ajutor -PAS, Traficul de persoane – o amenințare reală, iar în luna octombrie, la nivel interregional, se va desfășura concursul ”Dosarul de angajare”, la care estimăm peste 150 de liceeni participanți, din mai multe județe ale țării.
Proiectul urmărește motivarea și stimularea învățării pentru îmbunătățirea rezultatelor școlare; promovarea unei conduite și a unei atitudini potrivite spiritului antreprenorial, din poziția angajatorului, dar și a anagajatului, roluri pe care un om le poate alterna pe parcursul întregii vieți; formarea unui stil de viață sănătos; adoptarea conduitei corecte în contextul cetățeniei europene, prin cunoașterea regulilor, obligațiilor și drepturilor; socializarea, schimbul de bune practici, dezvoltarea personală, creșterea stimei de sine, a încrederii în forțele proprii; creșterea capacității de adaptare la situații inedite și contexte noi, ori în situații de risc sau de urgență, putând acorda și primul ajutor, la nevoie.
Sub coordonarea profesorilor, elevii învăță și cum se întocmeşte ”Dosarul personal”, în funcție de anunțul de angajare, pentru a se putea înscrie la un concurs de ocupare a unui loc de muncă sau chiar pentru a angaja pe cineva, în cazul în care elevii vor deveni antreprenori și angajatori pentru alții. Conținutul standard al dosarului este: CV Europass– în limba română, limba engleză sau limba franceză, Scrisoare de intenție, Scrisoare de motivație. Elevii vor fi încurajați să își imagineze parcursul lor educational și profesional, să își completeze CV-ul în funcție de jobul pe care l-ar prefera și pentru care se vor pregăti. De asemenea, vor conștientiza competențele, abilitățile, aptitudinile și cunoștințele necesare ocupării job-ului visat și se vor putea pregăti conștient pentru îndeplinirea idealurilor, fiind mai implicați în propria lor formare. În cadrul unor activități extrașcolare sunt simulate interviuri de angajare, iar elevii intră în diferite roluri, exersând și demonstrând calități și abilități dobândite acasă ori în școală.
Ne dorim, cu fiecare generație de absolvenți, să ne împlinim menirea și țelul, să pregătim elevii cât mai complet, astfel încât, la finalizarea studiilor liceale să preia cu ei un bagaj cât mai vast de cunoștințe, deprinderi și competențe formate, pe care să și le dezvolte pe tot parcursul vieții și pe care să le utilizeze zi de zi, cu mândria de a fi fost cândva, ”seminarist”.
Din echipa de implementare fac parte aproape toate cadrele didactice, cărora le mulțumim pentru implicare în dezvoltarea instituțională, promovarea valorilor românești și europene, a educației de calitate și a viziunii comune asupra rolului școlii în societatea noastră.
Coordonatori: Inspector școlar, Prof. Dr. Ada Alexandrina Macovei și Directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox ”Sfântul Gheorghe”, Pr. Prof. Dr. Daniel Dascălu.