full screen background image

Cercetări arheologice preventive, la Mănăstirea Humor

La Biserica Adormirea Maicii Domnului de la Mănăstirea Humor au început, luna trecută, primele cercetări arheologice preventive, având ca punct de pornire măsurătorile arheomagnetice efectuate în anul 2022.

Arhidiaconul VASILE DEMCIUC a declarat că au fost deschise casete şi secţiuni pentru dezvelirea fundaţiilor de la fostele construcţii – chilii, trapeza, Casa Domnească și beciuri.

Suprafaţa decopertată, până în prezent, este de peste 60 metri pătrați, fiind dezvelite fundaţii solide din piatră şi mortar pe latura de sud a incintei, chilii şi o construcţie de dimensiuni mari, care se presupune a fi Casa Domnească.

Arheologul ION MAREȘ a precizat că vor fi continuate cercetările pe latura de nord, unde se presupune a fi fost pivinţa Turnului lui VASILE LUPU, precum şi alte încăperi cu destinaţie care – în stadiul actual al cercetărilor – nu poate fi stabilită cu certitudine.

Biserica Adormirea Maicii Domnului de la Mănăstirea Humor a fost ctitorită în anul 1530, fiind inclusă în Lista monumentelor istorice din județul Suceava.

comments

comments