full screen background image

DOZA DE EDUCAȚIE: Nume și așteptări

Ai putea crede că e o zi banală de luni, în care nici iarba nu crește… Dar uite că nu e chiar așa, pentru că până și această zi are ceva de celebrat. De fapt am constatat că pentru fiecare zi din calendar s-au găsit motive de sărbătoare, de la cele mai ciudate și fără rost, până la unele pătrunse de sensuri și semnificații aparte.

Nu o fi cea mai plină de semnificații celebrare din cele 366 de anul acesta dar astăzi, în prima zi de luni a lunii martie, este ziua în care se sărbătorește „Ziua lucrurilor amuzante despre nume”. Clar n-ați știut, cum n-aș fi știut nici eu dacă nu mi s-ar fi întâmplat să dau din întâmplare peste un articol cu această temă. Un onomatolog amator american a creat această zi, „Fun Facts About Names Day”, cred cu gândul de a da motiv de discuții în familii sau de curiozitate la nivel individual, legată de cum s-a pricopsit fiecare cu numele de botez pe care îl poartă.

Eu am avut curiozitatea, recunosc, să-i adresez mamei o întrebare legată de cum și de unde m-am ales cu „Adriana” și uite așa am aflat că e numele unei păpuși pe care o primise în dar, deși nu mai era la vârsta la care se juca cu păpușile. Dar de dragă ce i-a fost și cu speranța că va crește o fată la fel de frumoasă, mi-a dat numele ăsta. Fără să știe de originile latine sau că e derivat din cuvântul „Hadrianus”, care vine „de la Marea Adriatică”. La fel de frumoasă precum păpușa, cu siguranță nu a fost să fiu dar cu certitudine, mă atrag ținuturile însorite de la Marea Adriatică.

E interesant cum de la informația legată de alegerea numelui, poți afla cam ce așteptări incipiente aveau părinții de la noi și cum s-au schimbat de-a lungul timpului… Pentru că ele, așteptările părinților, modelează felul în care se dezvoltă copilul. Împlinite sau sursă a nemulțumirii, așteptările presetate ale părinților pot strica uneori chiar mai mult decât construiesc. Și asta pentru că fiecare copil e unic, pentru că fiecare context în care crește e diferit de al altora, contemporani, pentru că vremurile în care crește… fiecare copil al fiecărui părinte, se schimbă atât de rapid…

Deci astăzi, zi de luni, prima a lui martie e pretext de a sta de vorbă cu părinții din dotare, de a vă amuza, de a le intui așteptările, eventualele bucurii sau dezamăgiri și în funcție de cele constatate pe propria piele, să le reglați nițel, în raport cu propriii copii.

 

comments

comments