full screen background image

Doza de educaţie: 1 Martie darnic

Doza de educaţie (DDE) – 1 martie… o altă zi în calendar. Dar nu una oarecare, ar spune mulți. Pentru că începutul primăverii calendaristice e startul dărniciei. Pentru că la noi, de 1 martie, se dăruiește. În cele mai multe cazuri dăruim mărțișoare. Și-o facem de vreme multă, pentru că ne bucurăm de venirea primăverii, iar atunci când suntem bucuroși devenim parcă nițel mai îngăduitori cu cele ce nu sunt perfect sincronizate cu ceea ce ne dorim și mai dispuși să dăruim. Flori, dulciuri și bineînțeles mărțișoare.

Nu doar noi, românii, ne bucurăm în prima zi a primăverii de mărțișoare. O fac și vecinii noștri bulgari, care conform tradiției în această zi dansează. Își dansează măștile… Acum nu știu cât de mult se respectă tradițiile în Bulgaria, dar sunt convinsă că se dansează anul acesta la ei, pentru că zi de vineri fiind, măștile se pot dansa prin cluburi sau alte locații în care se aude muzica.

Faptul că bulgarii oferă mărțișoare celor dragi nu e o surpriză prea mare, lipiți fiind de sudul nostru. Iar cei care coabitează în vecinătate au obiceiuri commune, nu-i așa? În schimb am fost suprinsă să constat că prima zi a primăverii este marcată și în Italia. În unele regiuni italiene, oamenii își pun mâinile la treabă și încep să pregătească mici delicii dulci. Întreaga familie se adună în bucătărie pentru a coace biscuiți sau prăjituri cu forme de flori și soare, încântându-se nu numai de gustul lor, ci și de bucuria împărtășită în timp ce le pregătesc. Chiar dacă dulciurile nu sunt tocmai sănătoase, obiceiul gătitului împreună e unul de pus pe rană… pe rana celor mai multe dintre relații.

Trebuie să recunosc însă că nu mi-ar fi displăcut ca în prima zi a lui martie să mă plimb pe străzi pariziene… Pentru că această zi este marcată și în Franța. În această zi minunată, parfumurile proaspete de primăvară îmbracă străzile, iar florăriile devin adevărate oaze de culoare. Tradiția marțisorului este adesea întâlnită sub forma unor mici buchete de flori primăvăratice, care sunt dăruite cu dragoste și apreciere.

Dar cum bine e să ne putem bucura de ce avem și nu să ne gândim la ceea ce e departe, astăzi mă bucur de mărțișorul românesc, împletit cu roșu și alb, pe care sper să-l pot purta în piept măcar vreo câteva zile, reamintire a câtă nevoie avem să primim, să dăruim și să ne bucurăm de lucrurile mărunte în fiecare zi.

Ceea ce vă doresc și vouă!

prof. Maria Adriana Nichitean

 

comments

comments