full screen background image

Lucian Trufin: Aducțiunea de apă Prut-Bașeu va fi realizată

Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) a demarat demersurile pentru punerea în aplicare a unei investiții de o importanță majoră pentru sectorul agricol al județului Botoșani: realizarea aducțiunii de apă Prut-Bașeu, care va asigura alimentarea cu apă a trei amenajări de irigații. Prin această inițiativă, peste 10.000 de hectare de teren agricol vor beneficia de irigații.

Una dintre amenajările de irigații vizate a fost deja reabilitată cu suportul financiar al ANIF și se află în prezent în funcțiune. Celelalte două amenajări, Săveni-Sârbi și Hănești-Dângeni, au fost selectate pentru finanțare prin Programul Național de Investiții, cu scopul reabilitării lor. Alocarea fondurilor pentru aceste proiecte este rezultatul direct al eforturilor susținute de senatorul Lucian Trufin, care a militat activ pentru dezvoltarea infrastructurii de irigații din județ.

În cadrul Consiliului Tehnic Economic al ANIF și al Ministerului Agriculturii, a fost aprobată nota conceptuală pentru acest proiect, marcând un progres semnificativ în direcția implementării lui. Urmează inițierea procedurii de achiziție pentru realizarea studiilor de fezabilitate, finalizarea documentației necesare, procedura de achiziție pentru elaborarea proiectului tehnic și, în final, execuția lucrărilor.

La solicitarea colegilor primari și a fermierilor din zona vizată de proiect, am intervenit și am obținut sprijinul necesar din partea ministrului Florin Barbu și a directorului ANIF Cornel Popa pentru demararea acestui proiect ambițios, care la un moment dat părea doar o aspirație îndepărtată”, a declarat senatorul social-democrat Lucian Trufin.

Având alocată suma necesară conform legislației actuale, se anticipează că lucrările pentru realizarea aducțiunii de apă Prut-Bașeu vor începe în vara acestui an, marcând un moment istoric pentru agricultura din județul Botoșani.

Am solicitat o întâlnire între ministrul agriculturii, reprezentanții ANIF și viitorii beneficiari ai acestui proiect în județul nostru, întâlnire care va fi programată imediat după finalizarea documentației de fezabilitate”, a adăugat Lucian Trufin.

Proiectul va fi derulat în baza colaborării dintre autoritățile locale, ministerul de resort și agențiile guvernamentale. Prin această investiție, se vor crea premisele pentru o agricultură modernă și competitivă, capabilă să facă față provocărilor climatice și să contribuie la securitatea alimentară a regiunii.

Vă recomandăm să citiți și:

Modernizarea drumului județean DJ293 scoasă la licitație

comments

comments