full screen background image

Doza de educaţie: Valentine’s Day

Deunăzi, aripa tânără a familiei ne-a întrebat, într-una dintre convorbirile telefonice pe care le avem, la distanță fiind unii de alții: “Știți că se aproprie Valentine’s Day? Ați pregătit ceva?”. Întrebările acestea m-au făcut să zâmbesc. Vădeau o dublă preocupare.

Una pentru felul în care și-ar putea umple ziua ce celebrează iubirea un, chiar dacă nu e deocamdată într-o relație ce să dea pe dinafară de sentimente. Alta care vădea dorința de a-și ști părinții într-o relație frumoasă, spațiu stabil și confortabil sufletului și pentru el…

E drept că pentru noi, “ăștia mai maturii”, ziua de 14 februarie nu are o rezonanță prea puternică. O fi pentru că a ajuns nițel cam mult în urma altor zile de sărbătorit pe plaiuri mioritice. Cu toate astea Valentine’s Day poate fi ziua în care oamenii își manifestă afecțiunea pe care și-o poartă. Nu singura zi… Dar cea pusă sub lupă de cei tineri mai mult decât altele. Și chiar dacă nu e o zi împrumutată de noi, cei care simțeam mai puternic fiorii dragostei înainte de 1989, și chiar dacă sunt unii care spun că e doar un pretext ,,americănesc” de a mai subția portofelele, avem mulți dintre noi copii. Care s-au născut cu ziua asta de împrumut pentru noi, dar care e a lor pe de-a-ntregul.

O zi specială pentru ei, o zi specială în grupurile lor de prieteni. Iar faptul că părinții nu-i dau importanță ar putea să-i facă să se întrebe dacă în timp, o relație de lungă durată nu-și pierde cumva din bucurie, din intensitate, din adaptabilitate.

Chiar și numai din acest unghi dacă privim Valentine’s Day, tot ar trebui să-i acordăm ceva mai multă importanță. La urma urmei nu trebuie să fie despre cadouri costisitoare. Poate fi însă despre gesturi mărunte… o floare, o carte sau orice altceva ce aduce bucurie. Gesturile pe care părinții le fac în fața copiilor, fără a-și dori să fie demonstrative, sunt un model. Felul în care părinții își vorbesc, în care reacționează în situații plăcute sau mai puțin plăcute, conturează un model de urmat peste ani de copiii care vor deveni adulți. Iar dacă mai tânărul familiei dă semne, așa cum s-a întâmplat în cazul nostru, că îl preocupă această zi, e un motiv în plus de a nu refuza semnificația ei.

14 februarie, Valentine’s Day! Zi pentru confirmări, pentru flori sau măcar pentru îmbrățișări.

Frumoasă să fie pentru fiecare, consumatori sau nu de educație în doze!

prof. Maria Adriana Nichitean

 

 

comments

comments